image

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το βραβείο «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το αξιόπιστο και υποσχόμενο επιχειρηματικό της όραμα, κέρδισε το βραβείο «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας» για το έτος 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ).

Είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες (οι άλλες δύο είναι Κάτω Αυστρίας και Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία), που έπεισαν την κριτική επιτροπή ΕΕΠ με τις μακρόπνοες πολιτικές στρατηγικές για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της επιχειρηματικότητας, καθώς και με πειστικά σχέδια δράσης για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών το 2017.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 15 Ιουνίου από τον κ. Markku Markkula, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο οποίος και συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία παρά τις αντιξοότητες από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα παρουσίασε μία αξιόπιστη και ρεαλιστική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή διαφορετικών φορέων της κοινωνίας και με έμφαση στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η Περιφέρεια φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την επιχειρηματική νοοτροπία βασισμένη στη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και τη μάθηση-καθοδήγηση.

«Στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με επιτυχημένες επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ, και να προχωρήσουμε μαζί προς ένα καλύτερο μέλλον. Η ιδέα μας που σήμερα κερδίζει το βραβείο ΕΕΠ 2017 αντανακλά το όραμα και τη στρατηγική μας για την απελευθέρωση του δημιουργικού δυναμικού της περιφέρειάς μας και τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και μέλος της ΕτΠ.

Συναντήσεις του «Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα»

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, οι δύο πρώτες συναντήσεις με τους φορείς που θα συμμετάσχουν στο «Δίκτυο για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», η πρώτη το καλοκαίρι και η δεύτερη στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και συμφωνήθηκε να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη δημιουργία του Δικτύου που περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός πλαισίου δράσεων σε διοικητικό, επιχειρησιακό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό επίπεδο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η διεύρυνση του δικτύου με τους όλους τους φορείς που θα έχουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την εξειδίκευση δράσεων έχοντας στο επίκεντρο την έννοια της δικτύωσης.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνει καταμερισμός δραστηριοτήτων και να δημιουργηθεί Εκτελεστική Επιτροπή που θα προχωρήσει και στη σύσταση ομάδων σκέψης και δράσης σε συνεργασία με τους φορείς για επίκαιρα θέματα που αφορούν τη επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκαν τα άμεσα οφέλη που αναμένονται σε επιχειρηματικό επίπεδο από τη συμμετοχή στο Δίκτυο και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας στη Δυτική Ελλάδα.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν: Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Επιμελητήριο Ηλείας, ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών-ΚΕΠΕ, Οργανισμός Enterprise Greece, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΕΑΠ, Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών – Εμπορικών Σωματείων στη Δυτική Ελλάδα, ΣΕΒΙΠΑ, Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας ΣΤΕΔΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας ΕΣΥΝΕ, ΠΤΑ, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας.