image

iEER: ανταλλαγή περιφερειακών επιχειρηματικών εμπειριών

Η Περιφέρεια του Ελσίνκι-Ουουσίμα και η Βόρεια Ιρλανδία μοιράστηκαν την εμπειρία τους ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική περιφέρεια και το έργο του iEER στην Πάτρα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας στις 15 Δεκεμβρίου. Το διεθνές συνέδριο υψηλού επιπέδου για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Πρόεδρο της Ελλάδας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε τις ανάγκες για ενίσχυση των συμμαχιών και της συνεργασίας στην Ευρώπη.

Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας κέρδισε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιοχής για την έκδοση του 2017, μαζί με την Extremadura (Ισπανία) και την περιοχή της Κάτω Αυστρίας. Η πρωτοβουλία προσδιορίζει και ανταμείβει κάθε χρόνο μέχρι τρεις περιοχές ή πόλεις της ΕΕ που παρουσιάζουν μια εξαιρετική, προσανατολισμένη και καινοτόμο στρατηγική για την επιχειρηματική πολιτική και τις ΜΜΕ. Το Ελσίνκι-Ουουσίμα και η Βόρεια Ιρλανδία, προσκλήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μοιραστούν την εμπειρία και την πρόοδό τους τα τελευταία χρόνια ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική περιοχή.

«Η επιδίωξη της ύπαρξης μιας επιχειρηματικής περιοχής είναι ένα αιώνιο ταξίδι στην περιοχή του Ελσίνκι-Ουουσίμα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μέσω του έργου iEER Interreg Europe και να συνεργαστούμε με εννέα άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και το δίκτυο EER για την ανάπτυξη καλύτερων περιφερειακών πολιτικών για τους επιχειρηματίες», δήλωσε η Christine Chang, επικεφαλής του έργου iEER Interreg από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ελσίνκι-Ουουσίμα.

«Η ετικέτα του EER έχει ανοίξει τη δυνατότητα για τη Βόρεια Ιρλανδία να συνδεθεί με τον κόσμο. Επιπλέον, είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που μέσω του έργου και ως μέρους της ενίσχυσης του iEER δημιουργούμε ένα πιο αποτελεσματικό και συνδεδεμένο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ιρλανδία», πρόσθεσε ο Derek McCallan, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε ότι η επιτυχία του έτους EER στη Δυτική Ελλάδα υποστηρίχθηκε έντονα από τη Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία είναι μια ανεπίσημη συνεργασία των σημερινών 32 φορέων από την περιοχή. Η συμμαχία προσπαθεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία γραφείου υποστήριξης των ΜΜΕ, την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, τη δημιουργία ενός ταμείου μικροπιστώσεων ή τη διοργάνωση σεμιναρίων και κατάρτισης για την επιχειρηματικότητα, μεταξύ άλλων.

Εκτός από το Helsinki-Uusimaa (EER 2012) και τη Βόρειο Ιρλανδία (EER 2015), στο τριήμερο διεθνές συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι άλλων περιφερειών EER, μεταξύ των οποίων η Extremadura (EER 2017) και η Κεντρική Μακεδονία (EER 2018).