Πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Καινοτομία όσον αφορά τις διαδικασίες και τα εργαλεία. Τα βασικά στοιχεία (διαδικασίες και εργαλεία) για την υλοποίηση του περιφερειακού πλάνου καινοτομίας περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση των υφιστάμενων περιφερειακών κέντρων τεχνολογίας και καινοτομίας

Τα φυσικά κέντρα αριστείας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν καλές ιδέες. Βασικός στόχος της περιφερειακής στρατηγικής είναι η δημιουργία και η εποπτεία ενός δικτύου κορυφαίων κέντρων τεχνολογίας και καινοτομίας σε συγκεκριμένους τομείς και η εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι ομάδες εμπειρογνωμοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για την καινοτομία.

Νέα υποστήριξη για ΜμΕ υψηλών δυνατοτήτων

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν σημαντική πηγή μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Θα δημιουργήσουμε μια συντονισμένη δέσμη στήριξης και επενδύσεων για τις ΜΜΕ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις πρώιμων σταδίων να επιταχύνουν τις ιδέες τους ταχύτερα στην αγορά και, για πιο ώριμες επιχειρήσεις με δυνατότητες, να επιτύχουν ισχυρή ανάπτυξη. Θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μία από τις πλέον προτιμώμενες περιοχές για να ξεκινήσει και να αναπτύξει καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Προμήθειες

Οι δημόσιες συμβάσεις προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες στην κυβέρνηση να ενεργεί ως βασικός παράγοντας, ενθαρρύνοντας και αγοράζοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε περαιτέρω εμπορική επιτυχία. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα αναπτύξει αυτό το δυναμικό μέσα στα επόμενα επτά χρόνια για να καταστήσει τις δημόσιες συμβάσεις μια δύναμη για την καινοτομία.

Έργα επίδειξης

Οι επιδείξεις μεγάλης κλίμακας βοηθούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ενώνοντας τους εταίρους στο να δοκιμάσουν τι μπορεί να γίνει και να το επικυρώσουν, κι έτσι να προσεγγίσουν νέα προϊόντα πιο ευρέως. Έχουμε ενεργοποιήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικούς διαδηλωτές σε διάφορους τομείς και θα επενδύσουμε σε έργα όπου υπάρχει ανάγκη και όφελος.

Νέες μορφές ανταλλαγής γνώσεων

Τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ισχυρό και αποτελεσματικό μέσο σύνδεσης, φέρνουν σε επαφή ανθρώπους με ιδέες και πόρους. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σκοπεύει να αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό της ως τόπο όπου τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν συνεργάτες, να χτίσουν συνεργασίες και να εργαστούν για προκλήσεις στο δρόμο προς την εμπορευματοποίηση.

Προσέλκυση ταλαντούχων ανθρώπων, άμεσες επενδύσεις, συμμετοχή της κοινωνίας στην περιφερειακή στρατηγική.

Η στρατηγική μας για την περιφερειακή καινοτομία επικεντρώνεται στην υποστήριξη και ανάπτυξη του ταλέντου μας και εξασφαλίζει ότι οι περιφερειακές οργανώσεις παρέχουν ένα θετικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον, όπου οι ταλαντούχοι άνθρωποι μπορούν να ευημερήσουν και να εργαστούν αποτελεσματικά μαζί. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε επιχειρηματικές διαδικασίες ώστε να είναι γρήγορες, ευέλικτες και επικεντρωμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων που υποστηρίζουμε, καθώς και τα κριτήρια αναφοράς και τα μέτρα επιπτώσεών μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η περιφερειακή στρατηγική παραμένει ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η προσέλκυση ταλαντούχων ανθρώπων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και η κοινωνική δέσμευση θα πραγματοποιηθούν μέσω:

  • ανάπτυξης πλατφορμών και προγραμμάτων καινοτομίας σε τομείς στους οποίους οι δράσεις των περιφερειακών αρχών ή / και οι κοινωνικές προκλήσεις θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις περιφερειακές εταιρείες
  • βεβαίωσης ότι ο ρόλος της πολιτικής, των προτύπων, των κανονισμών και των οικονομικών κινήτρων λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των θεματικών προγραμμάτων και στρατηγικών μας
  • βοήθειας να ξεκλειδώσει το δυναμικό καινοτομίας των περιφερειακών ενδιαφερομένων με την ανάπτυξη άλλων δομών υποστήριξης και προγραμμάτων

Αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιφερειακών παραγόντων και ενδιαφερομένων.

Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη περιοχή που δημιούργησε ένα όργανο διακυβέρνησης αφιερωμένο στην περιφερειακή πολιτική καινοτομίας. Ο φορέας αποτελείται από μέλη από το εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο, τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, τον κλάδο της βιομηχανίας και τον επιχειρηματικό τομέα και την περιφερειακή τεχνική εκπαίδευση. Βασικοί ρόλοι του φορέα διακυβέρνησης είναι να:

  • εκτελεστεί η εξειδίκευση της στρατηγικής με τη συνεργατική εργασία και την εταιρική σχέση όλων των περιφερειακών φορέων (ερευνητικό και ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα, περιφερειακή κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι)
  • παρακολουθήσει την εφαρμογή της στρατηγικής μέσω ενός συστήματος δεικτών
  • αξιολογήσει τα αποτελέσματα και αναλύσει την συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με άλλες περιοχές
  • εκτελέσει διορθωτικές ενέργειες για την προσαρμογή της στρατηγικής της και να αποφευχθούν "κλειδώματα" από αναποτελεσματικές επιλογές εξειδίκευσης

Ολοκλήρωση με την Ευρώπη 2020

Οι πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις αποτελούν σημαντικό θέμα του προγράμματος Horizon2020. Το HORIZON 2020 θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άριστων ερευνητικών προγραμμάτων που εστιάζονται σε θέματα σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες της Στρατηγικής Καινοτομίας της Δυτικής Ελλάδας. Θα δοθεί έμφαση στα έργα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ΝΝΜ (Νανοτεχνολογία - Βιομηχανία - Παραγωγή) στην Ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην έρευνα αιχμής κ.λπ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επωφεληθεί από την εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό ERANET (MANUNET I & II, LEADERA και INCOMERA) προκειμένου να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να επωφεληθούν από τα προγράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020. Η Academia, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι οργανισμοί καινοτομίας (Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας, Σύμπλεγμα Μικροηλεκτρονικής της CORALIA) πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι από τον επιχειρηματικό τομέα και την Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Ελλάδας θα συνεργαστούν στενά και θα εργαστούν για την ατζέντα καινοτομίας για την επερχόμενη επταετή περίοδο.

Η Επιχειρηματική Στρατηγική 2017 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η στρατηγική που θα υλοποιηθεί βασίζεται:

  1. Στην αξιοποίηση εισροών από (i) Φορείς που αποτελούν δεξαμενές σκέψης για να συζητήσουν θέματα ενδιαφέροντος, (ii) ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες που καλούνται να μελετήσουν, επανεξετάσουν και να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους: τα πάντα για την καλύτερη εφαρμογή των SBA αρχών και προτεραιοτήτων συναφών πολιτικών πρωτοβουλιών (σχέδιο Επιχειρηματικής Δράσης 2020 και Σχέδιο Πράσινης Δράσης), έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν συνέχεια.
  2. Στην εμπιστοσύνη σε φορείς και εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν με την εφαρμογή των προαναφερθέντων αρχών και προτεραιοτήτων. Διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τοπικών επιχειρήσεων και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και εμπειρογνώμονες για τη χάραξη πολιτικής. Η συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν να βοηθήσουν την πρόοδο των ΜΜΕ. Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, τη μάθηση- καθοδήγηση. Η δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου οι στόχοι της εδαφικής EER ενσωματώνονται στη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων Ευρώπη 2020.
  3. Στην βελτίωση των υπηρεσιών που η περιφερειακή διοίκηση παρέχει στους πολίτες και τις οργανώσεις. Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν συσταθεί από την ΕΕ προκειμένου να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προώθηση της περιφερειακής στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS3) στην αγρο- διατροφή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τα προηγμένα υλικά, τη μικροηλεκτρονική. Ενθάρρυνση της κεντρικής κυβέρνησης για σχετικά χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά μέσα που πρέπει να ληφθούν.
  4. Συμμετοχή σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, ειδικότερα: βελτίωση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας και άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, διευκόλυνση της κινητικότητας των κατοίκων. Διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Προώθηση της ενέργειας από πόρους οι οποίοι αναπληρώνονται φυσικά, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
  5. Προτάσεις για σχέδια που επιλέγονται κατά τρόπο συνεπή με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω πολυκριτιριακής ανάλυσης

Πρόκειται για ένα προσανατολισμένο στο μέλλον όραμα, στο οποίο:

  1. Η Επιχειρηματικότητα ως η δυνατότητα συνδυασμού εισροών με τρόπους που αυξάνουν την ποιότητα και την αξία της παραγωγή, θεωρείται ως ένας δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.
  2. Το συνολικό περιβάλλον θα γίνει πιο ευνοϊκό για την εκκίνηση και λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων.
Στρατηγική Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η καινοτομία, η δημιουργία και παραγωγική αξιοποίηση νέων γνώσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η βελτίωση των υποδομών και των δεξιοτήτων είναι τα κλειδιά για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η ανάπτυξη τέτοιων πολιτικών και περιφερειακής στρατηγικής που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ό, τι άλλες περιοχές.

Η Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας εντοπίζει τρεις βασικές προτεραιότητες για δράση που σχετίζονται με δύο περιοχές Οριζόντιας Δράσης Συνεργατικότητας που έχουμε επιλέξει να επικεντρωθούμε, όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Στρατηγική Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: τομείς επικέντρωσης και θέματα

1η Περιοχή: Γεωργία, Υδατοκαλλιέργειες, Διατροφή

Στόχευση σε: Θερμοκήπια, υδροπονικά, κλπ παραγωγή superfoods, νέα είδη για ιχθυοκαλλιέργειες και γεωργία, νέες τεχνικές καλλιέργειας, κ.λπ.

2η Περιοχή: Τουρισμός & Πολιτισμός

Στόχευση σε: Κρουαζιέρα, Yachting, Εστίαση/τοπική κουζίνα, Φρέσκα Φαγητά, Αρχαιολογικοί Χώροι, κλπ.

3η Περιοχή: Εξελιγμένα Υλικά, νανο-τεχνολογία, Μικροηλεκτρονική, Βιο-προϊόντα

Στόχευση σε: Σχεδιασμό/Μοντελοποίηση Προσομοίωση, λογισμικό, ολοκληρωμένα κυκλώματα, κλπ.

 

Οριζόντιες Συνέργιες με:

Ψηφιακές Επιστήμες – CTI: Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για τουριστικά και πολιτιστικά προγράμματα, εικονικά μουσεία, εικονικές περιηγήσεις, Εφαρμογές στην υδατοκαλλιέργεια, γεωργία της θάλασσας, της γεωργίας.

Energy: Παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου, εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε υψηλής ενέργειας σημεία της αλυσίδας τουριστικής αξίας, χαμηλή εκπομπή CO2.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ΜΜΕ

Οι ΜμΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα είναι η ραχοκοκαλιά της παραγωγής με ειδικό βάρος στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλή κατά κεφαλήν επιχειρηματική δραστηριότητα με τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να είναι ΜμΕ, ενώ τα βασικά στοιχεία της (ποιότητα των πρώτων υλών, φυσικών πόρων, ανθρώπινου κεφαλαίου) είναι ήδη παρόντα στην περιοχή. Η ταχεία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας των ΜμΕ - μέχρι τώρα η σπονδυλική στήλη της τοπικής οικονομίας- είναι μια θεμελιώδη αλλαγή στην παραγωγική περιφερειακή βάση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας απειλώντας την κοινωνική συνοχή. Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η απειλή και να ανταποκριθεί στις νέες αναδυόμενες τάσεις για την επιχειρηματικότητα, η Περιφέρεια έχει υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για τις ΜμΕ που βασίζεται στην εφαρμογή των αρχών Small Business Act (SBA)- μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη στήριξη των ΜμΕ - καθώς και τις προτεραιότητες των σχετικών πολιτικών πρωτοβουλιών που εμπίπτουν στις εθνικές δυνατότητες.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: γεμάτη αντιθέσεις

Το λογότυπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα είναι το "γεμάτη αντιθέσεις», ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτα πολυδιάστατης ποικιλίας της από άποψη φυσικών και πολιτιστικών πόρων, αλλά και παραγωγικών δραστηριοτήτων (ενδεικτικά, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόπος περίπου του 48% των λιμνοθαλασσών και παραλίμνιων περιοχών στην Ελλάδα, παράγει περίπου το 12,5% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ σε τσιπούρα και λαβράκι, κατέχει την 9η θέση μεταξύ των 272 ευρωπαϊκών περιφερειών όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και την 26η θέση σχετικά με τις υπηρεσίες, διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή με 2 λιμάνια κρουαζιέρας, το Κατάκολο και την Πάτρα, 11 περιοχές Ramsar και προστατευόμενες περιοχές, κ.λπ.). Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πληθυσμό 680 χιλιάδων κατοίκων (6,3% του εθνικού πληθυσμού), μειωμένο κατά 61 χιλιάδες από το έτος 2001. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας συμβάλλει με περίπου 7,5% επί του περιφερειακού ΑΕΠ, ο δευτερογενής τομέας συμβάλλει με 17% και ο τριτογενής τομέας είναι ο κυρίαρχος με περισσότερο από 75% του περιφερειακού ΑΕΠ. Η συνολική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, εκφραζόμενη από το πολιτικό όραμα 2011-2019, είναι η επίτευξη μιας αυτο- τροφοδοτούμενης, εξωστρεφούς, βιώσιμης ανασυγκρότησης της περιοχής η οποία επικεντρώνεται στην παγκόσμια ταυτότητα της περιοχής, τις ανθρωπιστικές αξίες και το περιβάλλον. Η ΠΔΕ φιλοξενεί 3 πανεπιστήμια, καθώς και 4 νοσοκομεία, 1 περιφερειακό και 3 τοπικά.