title?>

Κατασκευή Μικρής Περιμετρικής Πατρών

Η Μικρή Περιμετρική Οδός της πόλης της Πάτρας είναι ένα μεγάλο και σημαντικό οδικό έργο συνολικού μήκους 3,2 χιλιομέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας. Η συνολική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ανέρχεται στο ύψος των 51,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή του έργου αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα και παρουσίασε καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της εύρεσης σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και της διάλυσης δύο εργολαβιών.

Η λειτουργία της Μικρής Περιμετρικής Πάτρας  έχει σημαντικά οφέλη για την πόλη της Πάτρας.

  1. Συγκεκριμένα συνδέει την είσοδο της πόλης των Πατρών από την Αθήνα (Κόμβος Κουρτέση), με το οδικό δίκτυο της περιοχής των Πατρών νοτιοανατολικά του Κάστρου της Πάτρας και με βασικό στόχο την αποφόρτιση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.
  2. Επιπλέον η κατασκευή της Μικρής Περιμετρικής Πάτρας συμβάλλει στην ανασκαφή, συντήρηση και ανάδειξη του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, με έμφαση στο ρωμαϊκό υδραγωγείο και στα συστήματα μεταφοράς νερού. Το σύνολο των ευρημάτων είναι επισκέψιμα από τους πολίτες και αναδεικνύουν το σημαντικό ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της πόλης.
  3. Τέλος, η κατασκευή του έργου υποστηρίζει την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων στην περιοχή κατασκευής του έργου (γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, παιδική χαρά, χώρους αναψυχής και περιπάτου κλπ). Το έργο έχει ως στόχο να βελτιώσει το αστικό περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, ενώ προβλέπεται να συνδεθεί με το δίκτυο αναπλάσεων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της Πάτρας που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020).

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, σχετικά με την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης, προβλέπεται συνεχής παρακολούθηση και μέτρηση του φόρτου τους επόμενους μήνες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάγκες της πόλης.

Προυπολογισμός: 25 εκ.€

Στόχοι/Οφέλη: Βασικός σκοπός δημιουργίας της αποτέλεσε η ανάγκη της διευκόλυνσης μετακινήσεων τόσο από και προς διάφορες περιοχές και προάστια της Πάτρας, που βρίσκονται μακριά μεταξύ τους, όσο και η παράκαμψη της πόλης της Πάτρας από διερχόμενους στην περιοχή, ώστε να μην επιβαρύνεται με επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο το κέντρο της πόλης.