title?>

Κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή δικτύου κεντρικών αποχετευτικών αγωγών στους παραλιακούς οικισμούς από τον πρώην Δήμο Ερινεού έως τον πρώην Δήμο Αιγείρας (εντός των χωρικών ορίων του νυν Δήμου Αιγιαλείας).

Συγκεκριμένα, το υλοποιημένο δίκτυο αποχετευτικών αγωγών περιλαμβάνει τους κάτωθι οικισμούς του Δήμου Αιγιαλείας: Αιγείρα, Κράθιο, Συλίβαινα, Διακοπτό, Τεμένη, Διγιελιώτικα, Βαλιμίτικα, Ροδοδάφνη, Άκολη, Λόγγος, Σελιανίτικα, Καμάρες και Ν. Ερινεός.

Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου αγωγών, 13 Α/Σ  (τέσσερα δυτικά και εννέα ανατολικά). Το αποχετευτικό δίκτυο χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, στα οποία εκβάλλουν οι πρωτεύοντες αγωγοί των παραλιακών και όμορων οικισμών που προαναφέρθηκαν και αποτελούν αναμονή για την παραλαβή των λυμάτων, από τα εσωτερικά αποχετευτικά δίκτυα, που θα υλοποιηθούν σε μελλοντική εργολαβία.

Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από αγωγούς PVC σειράς 41 και HDPE 10atm, διαφόρων διαμέτρων, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, που χωρίζονται σε δύο επιμέρους τμήματα:

α) «Αποχετευτικοί Αγωγοί»

Αφορά στην κατασκευή των δύο Κεντρικών Συλλεκτηρίων Αγωγών Λυμάτων (ανατολικού και δυτικού), μέσω των οποίων παροχετεύονται τα λύματα των παραλιακών οικισμών στις Ε.Ε.Λ. του Δήμου Αιγιαλείας, καθώς και ορισμένων πρωτευόντων συλλεκτήρων στα πιο πυκνοδομημένα τμήματα των οικισμών. Οι δύο κεντρικοί συλλεκτήρες συντίθενται από συνδυασμό αγωγών βαρύτητας και καταθλιπτικών αγωγών, το συνολικό μήκος των οποίων είναι 58.268,04μμ.      

β) «Κεντρικά Αντλιοστάσια»

Προβλέπεται η μελέτη-κατασκευή 13 κεντρικών αντλιοστασίων, εκ των οποίων τα 9 τοποθετούνται στον ανατολικό αγωγό και τα υπόλοιπα 4 στον δυτικό αγωγό.

Περιλαμβάνονται συνοπτικά:

  • η πλήρης κατασκευή των εννέα (9) ανατολικών και τεσσάρων (4)  δυτικών αντλιοστασίων του Δήμου Αιγιαλείας.
  • η πλήρης σύνδεση των παραπάνω αγωγών προσαγωγής και κατάθλιψης με τα αντλιοστάσια.
  • η κατασκευή πλήρους συστήματος αυτοματισμού και επικοινωνίας των αντλιοστασίων με την Ε.Ε.Λ. Αιγιαλείας.

Προϋπολογισμός (Υποέργο 1): 31.285.593,70€

Στόχοι/Οφέλη: Όλοι οι προαναφερθέντες οικισμοί των Δήμων της Αιγιαλείας, οι οποίοι πρόκειται να εξυπηρετηθούν από το προτεινόμενο έργο έχουν πληθυσμό αιχμής άνω των 2.000 κατοίκων και ως εκ τούτου αποτελούν οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας, οι οποίοι στερούνται δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Με την προτεινόμενη πράξη θα αποκτήσουν τις ανωτέρω υποδομές, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της οδηγίας 91/271 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρινίζεται ότι δια της παρούσης πράξης έχει ολοκληρωθεί από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας η επέκταση των ΕΕΛ Αιγίου και αναμένεται η υποβολή πρότασης από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για την υλοποίηση εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στους αντίστοιχους οικισμούς . Με τα εν λόγω έργα θα προστατευθεί το θαλάσσιο και υπόγειο υδατικό περιβάλλον και τα υδατορεύματα της περιοχής, καθώς και η δημόσια υγεία, ενώ θα αναβαθμισθεί η ποιότητα του οικοσυστήματος με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στον τουρισμό και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής.