Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019 10:42

Απ. Κατσιφάρας: Με τη στήριξη της κοινωνίας θα υλοποιήσουμε με διαφάνεια το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Λαδόπουλου - Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αναμόρφωσης του πρώην Εργοστασίου στην Πάτρα

Όλες οι παρατάξεις εκτός από την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ανάπτυξης χρήσεων του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα,κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019. Παράλληλα το Σώμα προχώρησε στην αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του χώρου για τριάντα χρόνια. Στo πλαίσιo της αναβάθμισης του ακινήτου και της νότιας ζώνης της πόλης, ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω παραχώρησης από το Δήμο στην Περιφέρεια.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπλαση Δημόσιου χώρου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος 1». Είναι η αρχή για την αναζωογόνηση της Νότιας πλευράς της Πάτρας και ταυτόχρονα το παράδειγμα για τη μελλοντική αξιοποίηση και άλλων χώρων που βρίσκονται στη Νότια περιοχή της πόλης. Προηγήθηκαν 2,5 χρόνια μεθοδικών διαπραγματεύσεων, συστηματικής προετοιμασίας και επίμονης διεκδίκησης. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και κερδήθηκε» τόνισε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση την οποία έκλεισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας: «Θα ζητήσω τη στήριξη των πολιτών. Θα απευθυνθώ στην κοινωνία και θα ζητήσω τη στήριξή της για να υλοποιήσουμε αυτό το οραματικό σχέδιο. Θα το κάνουμε με σχέδιο, με πολιτική βούληση, με προσήλωση και με αντίληψη ότι με αυτά τα έργα απαντάμε στην πρόκληση του αύριο».

Όπως είναι γνωστό, το σενάριο που έχει προκριθεί απ’ το Δήμο Πατρέων δομείται στη βάση της απόδοσης μεγαλύτερης επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων μέσω της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πάρκου Αναψυχής που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, μνήμης και διασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα. Θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των φορέων και θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα της αξιοποίησης. Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπ όψη στο σχεδιασμό μίλησε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος.

Τον προκαταρκτικό φάκελο που δεν αποτελεί αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά τη βάση της συζήτησης για την αξιοποίηση του συγκροτήματος παρουσίασε ο Γιώργος Κινδύνης Διευθυντής Έργων του τεχνικού συμβούλου SALFO Συνεργάτες Α.Ε..

Με βάση το προκαταρκτικό σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση με μικρές προσθήκες εξυπηρετεί τις ανάγκες για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Βιομηχανικού Μουσείου, του πολυχώρου καινοτομίας και άλλες χρήσεις, όπως επίσης υπηρεσίες εστίασης κ.α., ενώ απαιτείται νέα δόμηση για τη στέγαση της 6ης ΥΠΕ, του Μουσικού Σχολείου, Βρεφονηπιακού Σταθμού και Υπηρεσιών Διοίκησης.

H είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στο συγκρότημα χωροθετείται στη βορειοδυτική πλευρά του ακινήτου επί της οδού Ακτής Δυμαίων. Η περιοχή νοτίως της εισόδου - εξόδου του ακινήτου πεζοδρομείται. Δημιουργείται πρόσθετη δευτερεύουσα είσοδος - έξοδος πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης νοτιοδυτικά του οικοπέδου.

Εντός της εγκατάστασης δημιουργείται ποδηλατική διαδρομή για την ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και για λόγους αναψυχής, διαχωρισμένη από τους χώρους κίνησης των πεζών.

Η λογική του σχεδιασμού διέπεται από το στόχο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοικτού πάρκου.

Για την αξιοποίηση του πρώην συγκροτήματος Λαδόπουλου το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του σχεδίου αξιοποίησης. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής τόνισε ότι «δεν πρέπει να χάνονται τέτοιες ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται ο πολίτης». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας Γιάννης Πανταζόπουλος επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός εναρμονίζεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Άρης Γκατζόγιας από την πλευρά του εκτίμησε ότι με την αξιοποίηση του συγκροτήματος δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Εργοστάσιο Τέχνης

Για το γειτονικό Εργοστάσιο Τέχνης του Δήμου Πατρέων το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει σκοπό την επισκευή, ενίσχυση και τη γενικότερη αποκατάσταση του κτιρίου, με στόχο την ασφαλή επαναλειτουργία του και την ανάδειξή του ως χώρο - πυρήνα ενίσχυσης της πολιτιστικής και τουριστικής δράσης. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα είναι εφικτή η χρήση του ως Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Δήμου Πατρέων.

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πάτρας

Πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποφάσισε να υποβάλει το Περιφερειακό Συμβούλιο και για τη Μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό - Μουσειακό χώρο. Στο υπόγειο και το ισόγειο της πτέρυγας Hansen θα λειτουργήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Δυτικό τμήμα, ενώ στο Ανατολικό θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πόλης. Στη βόρεια - βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος στο ισόγειο κτήριο και στον όροφο θα λειτουργήσει, όλο το κτήριο ως χώρος εστίασης (καφέ-εστιατόριο), ενώ δυτικά στο ισόγειο κτήριο θα λειτουργήσει αίθουσα μικρού συνεδριακού κέντρου.

Επίσης θα αξιοποιηθεί ο αύλειος χώρος για διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές κλπ, ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους δύναται να πραγματοποιούνται θρησκευτικά μυστήρια με ταυτόχρονη χρήση του αίθριου. Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων χώρων σε κατάλληλους για τη φιλοξενία των νέων χρήσεων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 10,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώην Εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου επανάχρησης του πρώην Εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου και τη μετατροπή του σε πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Στο εγκαταστάσεις πρώην ΑΣΟ προβλέπονται παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια θα διατεθούν για εξοπλισμό.

«Χρειάζεται σε αυτά τα θέματα να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε δυνατοί, και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα παρακάτω. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι. Δεν πηγαίνουμε στα τυφλά, ή να παράγουμε εκκρεμότητες. Ο Πύργος θα αποκτήσει για πρώτη φορά αυτή τη δυναμική για να το πάει στο αύριο» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.

Οι προσπάθειες επανάχρησης του ξεκίνησαν με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης. Από το Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες που θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων αφορούν την αποκατάσταση κελύφους (δομική, μορφολογική και τυπολογική), του περιβάλλοντος χώρου, θα προχωρήσει η αποκατάσταση και ενίσχυση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων, ενώ θα γίνει προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού για το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Το Κέντρο περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.

Η αξιοποίηση των κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει πολλαπλά στην εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης, δεδομένου ότι ο Πύργος παρουσιάζει έλλειψη χώρων και κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές για τη δημιουργία υποδομής που να εξυπηρετεί τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (με αρνητική ψήφο μόνο από τη Λαϊκή Συσπείρωση) προχώρησε στην αποδοχή της εντολής και πληρεξουσιότητας του Περιφερειάρχη για την υλοποίηση του έργου αναβάθμιση, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, εκσυγχρονίζεται κάθε λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα υλοποιηθεί με τρία υποέργα που αφορούν την προμήθεια του εξοπλισμού, τις εργασίες αναβάθμισης, αλλά και την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού.

Συνοδευτικό υλικό:

i. Απόσπασμα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για την αξιοποίηση Λαδόπουλου, στο σύνδεσμο: www.youtube.com/watch?v=cz0y5v35FlI.

ii. Το χρονικό των αποφάσεων για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, στο σύνδεσμο: www.youtube.com/watch?v=T1R9t7Jf6eU.

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019 12:49
επιστροφή στην κορυφή

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο αποδέχεστε την αποθήκευση των cookies στη συσκευή σας. Λεπτομέρειες για την Πολιτική Ιδιωτικότητας στο σύνδεσμο privacy policy.

Αποδέχομαι τα cookies από αυτόν τον ιστότοπο.