Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2020 11:32

Σύσκεψη για τα Π.Α.Α. στην Π.Ε. Ηλείας

Για την πορεία εξέλιξης των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με 1.016 εγκεκριμένες προτάσεις στην Ηλεία, ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στην υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στο Γραφείο του στο Διοικητήριο του Πύργου.

Η ενημέρωση έγινε από τη Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου και την προϊστάμενη του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής και υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων Π.Α.Α. Π.Ε. Ηλείας, Νάνσυ Παπαδοπούλου, ενώ συμμετείχε και η Επιστημονική Συνεργάτιδα του κ. Αντιπεριφερειάρχη, Σανιώ Σωτηροπούλου. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, υλοποιούνται τα Υπομέτρα: 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» και 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (Μέτρο 6 - Εκκίνηση Επιχείρησης) καθώς και το Υπομέτρο 4.1 «Σχέδια Βελτίωσης» (Μέτρο 4 – Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις).

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε. Ηλείας ξεπερνά τους 1.000 αγρότες, με τον προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων για τις εγκεκριμένες προτάσεις να αγγίζει τα 32.324.329,7 ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Υπομέτρο 6.1, στους 593 νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί (από το 2017), έχει καταβληθεί το 70% της επιχορήγησης (α΄ δόση), και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα αρμόδια Κλιμάκια της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηλείας για τη διαπίστωση επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του Προγράμματος, προκειμένου να καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της επιδότησης. Σχετικά με το Υπομέτρο 6.3, οι 141 δικαιούχοι έχουν επίσης εισπράξει μέχρι στιγμής το 70% του εγκεκριμένου ποσού. Οι αιτήσεις για την καταβολή του υπολοίπου 30% δύναται να υποβληθούν, μετά τη συμπλήρωση τριών ετών από το έτος ένταξης. Τέλος, όσον αφορά το Υπομέτρο 4.1, για τους 282 δικαιούχους, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων τροποποίησης, προκαταβολής και πληρωμής, προκειμένου να εξεταστούν από τη Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ηλείας.

Το σημείο ωρίμανσης των παραπάνω Υπομέτρων, όπως διαπιστώθηκε από την ενημέρωση που έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων και νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, την επιμόρφωση και διαρκή ενημέρωση των αγροτών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξωστρέφεια και την αναζήτηση νέων αγορών, τις δράσεις για το περιβάλλον κ.α., αποδεικνύει, όπως σημείωσε ο ίδιος, τη χρησιμότητα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, βασικός στόχος των οποίων είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2020 11:37
επιστροφή στην κορυφή