Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2011 09:50

Εντάσσονται στο ΕΣΠΑ τα Νοσοκομεία Αγ. Ανδρέας και Αγρινίου - Στην Περιφέρεια σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ

Η άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ και η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και για το νέο Νοσοκομείου Αγρινίου αποφασίστηκε σήμερα στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης εργασίας που συνεκλήθη στην  Περιφέρεια υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) Γιάννη Φωτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, του υπεύθυνου για έργα ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα, περιφερειακού συμβούλου Θανάση Πετρόπουλου, της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας Διονυσίας Μαράτου και υπηρεσιακών παραγόντων της Διαχειριστικής Αρχής αλλά και της ΔΕΠΑΝΟΜ.

Τα δύο έργα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμούς, ο μεν «Άγιος Ανδρέας» ύψους 20,7 εκατομμυρίων ευρώ, το δε νοσοκομείο του Αγρινίου ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι τα φυσικά αντικείμενα και των δύο έργων προβλέπουν την παράδοσή τους με το «κλειδί στο χέρι» ώστε να τεθούν αμέσως σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας και στην υπηρεσία των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στο τέλος της σύσκεψης επεσήμανε την σπουδαιότητα της σημερινής απόφασης η οποία ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την ολοκλήρωση δυο έργων που θα θωρακίσουν αποφασιστικά την δημόσια Υγεία στην Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα για το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» υπογράμμισε ότι η «υπολειτουργία του Νοσοκομείου επιδεινώνει τις επιδόσεις του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίον με τελικό αποτέλεσμα τη διαρροή ασθενών αλλά και πόρων από την Πάτρα και την Περιφέρεια προς την Αθήνα».

Η ένταξη του «Αγίου Ανδρέα», με δεδομένη την ολοκλήρωση των εργασιών στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, περιλαμβάνει την εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρολογικών-μηχανολογικών εργασιών καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο κύριο εννιάοροφο κτίριο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΔΕΠΑΝΟΜ.  Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο θα πραγματοποιηθεί με το νέο Ενεργειακό Κανονισμό, γεγονός που σημαίνει ειδικές μονώσεις, ηλιακούς συλλέκτες και γεωθερμικές αντλίες ώστε να διασφαλίζεται οικολογικά η ψύξη και η θέρμανση του κτιρίου, το ζεστό νερό κ.α. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο δημόσιο κτίριο στη Δυτική Ελλάδα που θα διαθέτει σύγχρονα ενεργειακά χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα όπως παρουσιάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη, μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ακολουθεί η δημοπράτηση, η διενέργεια του διαγωνισμού και η ανάδειξη του αναδόχου, η εγκατάσταση του οποίου στο έργο αναμένεται για γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 για να ακολουθήσει εντός 24μήνου η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, δίνοντας έτσι ένα θετικό τέλος στην εκκρεμότητα που ανέκυψε από τον σεισμό του 2008.

Το αντίστοιχο πρόβλημα του Νοσοκομείου Αγρινίου παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά με κύριο αυτό της χρηματοδότησης, δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτούνταν από εθνικούς πόρους και ουσιαστικά η χρηματοδότησή του είχε διακοπεί, παρότι διατηρεί εργολαβία σε εξέλιξη.

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του για τις υπολειπόμενες κτιριακές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εργασίες καθώς και για την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Με βάση και πάλι τα χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, το νέο νοσοκομείο Αγρινίου δυναμικότητας 335 κλινών, θα παραδοθεί σε χρήση μέσα στο 2012.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και τη λήψη των αποφάσεων για την άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ των δύο έργων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε τα δύο αυτά έργα «σημαίες» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «καθοριστικά για την αναβάθμιση του υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας και την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες αλλά και εξαιρετικά κρίσιμα για τη συνολική πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια».

επιστροφή στην κορυφή