Τετάρτη, 19 Οκτώβριος 2011 10:20

Περιφέρεια: Πανευρωπαϊκό Συνέδριο από αύριο στην Αρχαία Ολυμπία για την προστασία των δασών

Στο Αμφιθέατρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία, φιλοξενείται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή το τελικό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του έργου PRoMPt το οποίο αφορά στην δυναμική αντιμετώπιση καταστροφικών πυρκαγιών. Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος στο έργο το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Interreg Ivc.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης με χαιρετισμό από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά και τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χρήστο Παπασημακόπουλο.

Στις δυο μέρες του Συνεδρίου περισσότεροι από είκοσι ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναφερθούν τόσο στο έργο PRoMPt όσο, γενικότερα, στις δράσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών και στους μηχανισμούς ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Επίσης, την πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα προβληθεί βίντεο από τις πυρκαγιάς του 2007 στην Ηλεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, πρόσφατα, στην Πάτρα και στον Πύργο εκατοντάδες μαθητές ήρθαν σε επικοινωνία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αντάλλαξαν εμπειρίες για το ζήτημα της προστασίας των δασών.

Στο έργο, πέραν της Περιφέρειας, συμμετέχουν ακόμα το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ- Ελλάδα), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ - Ελλάδα), η Province of Macerata (Ιταλία), το Bielsko-Biala District (Πολωνία), η Mountain Union of Laga (Ιταλία), ο Municipality of Baiao (Πορτογαλία), το Regional Forestry Directorate Kardzhali (Βουλγαρία) και το Forest Sciences Technology Center of Catalonia (Ισπανία).

Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση. Οι συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία) με δασικές περιοχές και φρέσκες μνήμες από προηγούμενες καταστροφές αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους, ενίσχυσαν τις ικανότητές τους μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των άλλων και  προχώρησαν περαιτέρω, βελτιώνοντας τις στρατηγικές επείγουσας απόκρισης με την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου συνεργασίας.

Όλες οι δραστηριότητες του έργου κινήθηκαν στην κατεύθυνση αφ' ενός μεν της ετοιμότητας να ενεργήσει κάποιος εγκαίρως για να προλάβει πιθανές καταστροφικές πυρκαγιές και αφ' ετέρου δε της αποτελεσματικότητας για την ελαχιστοποίηση πιθανών ανθρώπινων, ζωικών και γεωργικών απωλειών καθώς επίσης και για τον περιορισμό της καταστροφής των δασών από τέτοιες πυρκαγιές.

Τα κύρια παραδοτέα του έργου θα παρουσιαστούν στο Τελικό Συνέδριο της Αρχαίας Ολυμπίας και θα επιδιωχθεί να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες παρόμοιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και να αποτελέσουν έγγραφα «αναφοράς» για τη βελτίωση των συμφωνηθεισών πολιτικών των προαναφερθέντων ζητημάτων σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο.


*(Επισυνάπτεται το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου)

επιστροφή στην κορυφή