Λειτουργία οργανωμένων υποδοχέων επιχειρήσεων και εγκαταστάσεις για δραστηριοποίηση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας


    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν τέσσερεις οργανωμένοι υποδοχείς επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, το ΒΙΟ.ΠΑ. στο Γλαύκο της Πάτρας, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού.

     

    ΒΙ.ΠΕ. Πατρών

     

     

    Η Επιχειρηματικά & Βιομηχανικά Πάρκα (ΕΤΒΑ) έχει σήμερα την εκμετάλλευση και διαχείριση 25 Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) καθώς και την εκμετάλλευση με εκχώρηση της διαχείρισης σε ακόμα 2 ΒΙ.ΠΕ., ενώ παράλληλα έχει υπ’ ευθύνη της τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων βιομηχανικών περιοχών ανά τη χώρα.

    Μία από τις 27 Βιομηχανικές Περιοχές της ΕΤΒΑ αποτελεί και η ΒΙ.ΠΕ. Πατρών η οποία χωροθετείται πλησίον των κυριότερων υποδομών του Νομού Αχαΐας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

     

    Ειδικότερα, η ΒΙΠΕ Πατρών βρίσκεται σε μια πεδινή γεωγραφική έκταση της Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας του  Δήμου Δυτικής Αχαΐας, στην οποία είναι εγκατεστημένες με οργανωμένο τρόπο μεγάλες και μη βιομηχανίες διαφόρων δραστηριοτήτων. Περικλείεται από τα χωριά και οικισμούς: Άγιος Στέφανος, Διδαχαίικα, Καλαμάκι, Κουνελαίικα και Χαϊκάλι.

    Απόσταση της ΒΙΠΕ από Καίρια Σημεία

    Απόσταση από:

    km

    Πάτρα

    20

    Αυτοκινητόδρομο ΕΟ Αθηνών Πατρών

    5

    Λιμάνι Πάτρας

    22

    Αεροδρόμιο Καλαμάτας / Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

    195 / 264

    Σιδηροδρομικός Σταθμός Πάτρας

    14

    Αεροδρόμιο Αράξου

    28

     

    Στον ακόλουθο Πίνακα αποτυπώνονται βασικά τεχνικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά της ΒΙ.ΠΕ Πατρών:

    Βασικά Τεχνικά και Οικοδομικά Χαρακτηριστικά της ΒΙΠΕ

    Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά οικόπεδα

    Ελάχιστο πρόσωπο

    25 μέτρα

    Ελάχιστο εμβαδόν

    2.000 τ.μ.

    Μέγιστο ποσοστό κάλυψης

    40% της επιφάνειας του οικοπέδου

    Συντελεστής δόμησης

    1,6

    Μέγιστο ύψος κτιρίων

    22 μέτρα

     

    Υποδομές

    Εσωτερικό οδικό δίκτυο

    26,83 χλμ

    Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων

    22,20 χλμ.

    Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων

    24,19 χλμ.

    Δίκτυο ύδρευσης

    Μονάδα καθαρισμού αποβλήτων

    Ηλεκτροφωτισμός οδών

    Ηλεκτροδότηση

    Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο

    Ευρυζωνικό δίκτυο

    Γραφείο Διοίκησης – Διαχείρισης ΒΙ.ΠΕ.

    Πυροσβεστική Υπηρεσία

     

    Τα σημαντικότερα επενδυτικά πλεονεκτήματα  που προσφέρει η βιομηχανική περιοχή Πατρών είναι τα  εξής:

    • Καθαροί τίτλοι ακινήτων
    • Απαλλαγή από διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης (ν. 2516/97 άρθρο 7 παρ.5)
    • Ευνοϊκοί όροι δόμησης
    • Απαλλαγή από Α’ Στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης
    • Ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εγκατεστημένων επιχειρήσεων
    • Κανονισμός λειτουργίας
    • Έκδοση άδειας λειτουργίας σε 20 ημέρες
    • Περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) με γνωμοδότηση μόνο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.

      

    Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Πάτρας Α.Ε.

     

     

    Κύριος σκοπός του Βιοτεχνικού Πάρκου Πατρών είναι να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Πάτρας, με άξονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Πάτρας είναι εγκατεστημένες δεκάδες βιοτεχνικές επιχειρήσεις (περί των 100), εκ των οποίων κάποιες ιδιαίτερα δυναμικές, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 800 εργαζόμενους (2019).

    Ένα από τα πιο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ΒΙΟ.ΠΑ είναι η γεωγραφική του θέση, καθώς είναι αρκετά κοντά στο λιμάνι της Πάτρας και στην πόλη της Πάτρας και εξασφαλίζει άμεση πρόβαση προς τις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΒΙΟ.ΠΑ έχει σημαντικά περιθώρια εγκατάστασης πολλών ακόμα επιχειρήσεων.

    Σήμερα, το ΒΙΟ.ΠΑ Πατρών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και έχει προβλήματα σε βασικές υποδομές.

     

    Επιστημονικό Πάρκο Πατρών / Ε.Π.Π. AE

     

    Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ΑΕ ιδρύθηκε το 1989 με κύριο στόχο να συμβάλει στη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων που δίνουν έμφαση στην καινοτομία και την τεχνογνωσία.

    Τα βασικότερα τμήματα της λειτουργικής δομής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών είναι το μοντέλο της «θερμοκοιτίδας» νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας (spin-off / spin-out), και το Κέντρο Καινοτομίας το οποίο αφορά είτε νεοιδρυθείσες, είτε υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται αφορούν υπηρεσίες ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπηρεσίες πληροφόρησης, νομική, οικονομική και γραμματειακή υποστήριξη καθώς και πολλές άλλες καθημερινές υπηρεσίες.

    Σήμερα στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών  στεγάζονται περίπου 27 εταιρείες και 1 Ερευνητικό Ινστιτούτο, ενώ απασχολούνται περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Οι εγκατεστημένες εταιρείες στο Ε.Π.Π. έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκ. ευρώ και έχουν επενδύσει σε πάγιο τεχνολογικό εξοπλισμό περισσότερα από 7 εκ. Ευρώ. Το ίδιο το Ε.Π.Π. έχει υλοποιήσει περισσότερα από 32 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι κυριότερες δράσεις του Επιστημονικού Πάρκου είναι οι κάτωθι:

    1. Σύσταση 7 Innovation HUBs στους τομείς:
      • Νανοτεχνολογίας (Nanotechnology HUB)
      • Αγροδιατροφής (AromaHUB)
      • Βιοτεχνολογία (Biohealth HUB)
      • Έξυπνες πόλεις (Smart Cities HUB)
      • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Cleantech Energy HUB)
      • Αεροναυπηγικής (AeronauticHUB)
      • Μπλε Οικονομία/Ανάπτυξη (BlueInn Hub)
    2. Υλοποίηση προγράμματος Proof-of-Concept (με προυπολογισμό 500.000 € ετησίως για την υποστήριξη 10 ιδεών-μέχρι 50.000 για κάθε έργο) το οποίο δίνει την δυνατότητα στους ερευνητές να προωθήσουν τις ερευνητικές τους ιδέες και να τις μετατρέψουν σε προϊόν
    3. Διάθεση γραφείου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας για την διαμεσολάβηση μεταξύ επιχειρήσεων & ερευνητών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων ή/και την εφαρμογή της έρευνας στις επιχειρήσεις
    4. Λειτουργία Περιφερειακού Γραφείου (Βιβλιοθήκη) του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας – ΟΒΙ, αποκλειστικά αρμόδιου φορέα στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, βιομηχανικών σχεδίων & τεχνολογικής πληροφόρησης.
    5. Φιλοξενία του Orange Grove Patras, τη νέα προ-θερμοκοιτίδα (pre-incubator) της Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, που προσφέρει προγράμματα υποστήριξης σε άτομα/ομάδες με καινοτόμες ιδέες που επιθυμούν να δουν την ιδέα τους να αναπτύσσεται σε μία βιώσιμη επιχείρηση.

    Η τεχνογνωσία και η υψηλή καινοτομία των εταιρειών που φιλοξενούνται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών τεκμηριώνεται και μέσω των εξαγορών που έχουν  λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια από μεγάλες ξένες τεχνολογικές επιχειρήσεις. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της πατρινής εταιρίας σχεδιασμού και ανάπτυξης επεξεργαστών γραφικών Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials. Επιπλέον, μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung, η Vianex και η Systems Sunlight έχουν επενδύσει ή εξαγοράσει εταιρείες που εκκολάφτηκαν στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

     

    ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού

     

     

    Η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού είναι η μοναδική στη χώρα βιομηχανική περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως ελεύθερη ζώνη και διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Πλατυγιαλίου, 7 χλμ. νότια του Αστακού, οι οποίες κατασκευάστηκαν από την ΕΤΒΑ και αναγνωρίστηκαν ως ελεύθερη ζώνη το 1990.

    Ένας ουσιαστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού ήταν το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού της παραλίας το οποίο παραχωρήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η έκταση του λιμένα οριοθετήθηκε σε περίπου 1.500 στρέμματα ως ειδική Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανική Περιοχή. Επίσης ο λιμένας εντάσσεται στο Εθνικό Λιμενικό Σύστημα ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος και θα εξυπηρετεί πολλές χρήσεις.

    Τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών συντονίζουν τη δράση τους και προωθούν άμεσα τη λειτουργία του λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία και σχεδιάζουν την ανάπτυξη της εξυπηρέτησης του Νοτιοανατολικού Θαλάσσιου Διαδρόμου, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) του Νοτιοανατολικού Θαλάσσιου Διαδρόμου το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.