Επενδύοντας στον τομέα της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών


    Ο τομέας της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί έναν τομέα με υψηλή δυναμική και πολλές επενδυτικές προοπτικές για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Ο τομέας έχει μακρά παράδοση στην Αιτωλοακαρνανία και τα βασικά χαρακτηριστικά του αποτυπώνονται ακολούθως:

    • Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν 28 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9% του συνόλου των μονάδων που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο), κατατάσσοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην τρίτη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών
    • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι, που αντιστοιχεί στο 14,3% του συνόλου των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες, κατατάσσοντας την ΠΔΕ στην 2η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών
    • Κάθε έτος παράγονται 20.000 τόνοι ιχθυοκαλλιεργειών, που αντιστοιχεί σε 20% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας σε εθνικό επίπεδο
    • Η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καταλαμβάνει μεγάλο μέρος όχι μόνο της εθνικής (25%) αλλά και της ευρωπαϊκής παραγωγής (12,5%), με τα προϊόντα που προέρχονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους

    Όλες οι περιοχές ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και είναι οι εξής:

     

    • Αμβρακικός κόλπος, Μενίδι
    • Αμβρακικός κόλπος, Παλιάμπελα
    • Αμβρακικός κόλπος, Βόνιτσα
    • Ακτές Ιονίου Πάλαιρος-Πλαγιά
    • Ακτές Ιονίου, περιοχή Αστακός Μύτικας
    • Εχινάδες, Ακτές Ιονίου Νότια του Αστακού
    • Πατραϊκός κόλπος

     

    Γιατί να επενδύσω στην ΠΔΕ;

    Ισχυρό brand name:

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ισχυρό brand name στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με περίπου το 80% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Το στοιχείο αυτό δίνει πλεονέκτημα σε όσες νέες επιχειρήσεις εγκατασταθούν στην περιοχή.

    Υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό:

    Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει μακρά παράδοση στον τομέα της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, με το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής να χαρακτηρίζεται από μεγάλη εμπειρία και υψηλή κατάρτιση.

    Συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Πατρών:

    Στην περιοχή του Μεσολογγίου λειτουργεί το τμήμα ζωικής παραγωγής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες και «έκρηξη» καινοτομίας για τις νέες επιχειρήσεις στην περιοχή.

    ΠΟΑΥ:

    Το επόμενο διάστημα αναμένεται να θεσμοθετηθούν 23 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ανάμεσα τους και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και τις Εχινάδες, γεγονός που θα δώσει νέα πνοή στις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.

    Χρηματοδοτικά εργαλεία:

    Τόσο στην τρέχουσα, όσο και στην επόμενη προγραμματική περίοδο υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία που δύναται να αξιοποιηθούν, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η ύπαρξη ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος.