Επενδύοντας στον τομέα του τουρισμού


  Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια προσφέρεται για την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών ειδών τουρισμού, συνδυάζοντας παραδοσιακές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ, είναι ποικιλοτρόπως προσβάσιμη.

  Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αναδεικνύονται από συνέργειες του τουρισμού με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (όπως για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας) καθώς και από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παράλληλα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της ΠΔΕ προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τους προϊόντος,  εκμεταλλευόμενες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έκαστης εξ’ αυτών.

  Ο τομέας συνεισφέρει σημαντικά στα βασικά μεγέθη της οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, η ΠΔΕ προσέλκυσε το 2019 σχεδόν 817 χιλ. τουρίστες με το συνολικό έσοδο να υπερβαίνει τα 250 εκ. €. Παράλληλα, ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους κυριότερους εργοδότες στην ΠΔΕ, καθώς σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας απασχολούνται περί των 18 χιλιάδων εργαζομένων.

  Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επίσης, υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξή του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ για τον τομέα ανέρχεται σε 1,34, ενώ ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης διαμορφώνεται σε 19 (ανά εκατομμύριο επενδύσεων). Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως για κάθε 1 εκ. € επενδύσεων, θα αυξηθεί το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 1,34 εκ. € και θα δημιουργηθούν 19 θέσεις εργασίας.

   

  Γιατί να επενδύσω στην ΠΔΕ;

  Συνδυασμός παραδοσιακών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει το προνόμιο να μπορεί να συνδυάζει παραδοσιακές (βασιζόμενες στο δίπολο «ήλιος – θάλασσα») αλλά και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο πολιτιστικός / θρησκευτικός τουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός κ.ά.

   

  Ποικιλότροπη δυνατότητα πρόσβασης (αεροπορικώς, οδικώς, ακτοπλοϊκώς):

  H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες με πολλούς τρόπους. Αεροπορικώς μέσω των δύο αεροδρομίων της, οδικώς μέσω της Ολυμπίας και Ιονίας Οδού, καθώς και ακτοπλοϊκώς μέσω του λιμανιού της Πάτρας και του λιμανιού της Κυλλήνης.

   

  Πληθώρα παραλιών με γαλάζια σημαία:

  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει πληθώρα παραλιών υψηλής ποιότητας, βραβευμένες με γαλάζια σημαία. Ειδικότερα, στην ΠΔΕ υπάρχουν 18 παραλίες με γαλάζια σημαία (οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία), γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού brand της Περιφέρειας, λειτουργώντας ως πόλος έλξης τουριστών και δη οικογενειών που επιζητούν υψηλής ποιότητας παραλίες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

   

  Πληθώρα πολιτιστικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών:

  Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χωροθετείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, που συγκαταλέγεται στη λίστα των μνημείων της UNESCO και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχουν 5 παραδοσιακοί οικισμοί (στην Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία) ενώ επίσης, σημαντικά πολιτιστικά μνημεία υφίστανται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

   

  Δυνατότητες πεζοπορίας, αναρρίχησης, canoe-kayak, rafting, ιστιοπλοϊας, καταδύσεων, χειμερινών αθλημάτων:

  Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης διαφόρων αθλημάτων. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας, κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, ενώ επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει σημαντικές δυνατότητες για canoe kayak. Επιπρόσθετα, σε όλες τις Π.Ε υπάρχουν ποτάμια που προσφέρονται για rafting, ενώ, δυνατότητες ανάπτυξης της ιστιοπλοΐας αναγνωρίζονται στην ΠΔΕ, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που προσφέρει το Ιόνιο. Επιπλέον, η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα Καλάβρυτα, αποτελεί πόλο έλξης αθλητών τους χειμερινούς μήνες συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

   

  Υψηλή δυναμική του τουρισμού πόλης μέσω της δεσπόζουσας θέσης του θεσμού "Πατρινό Καρναβάλι":

  Το πατρινό καρναβάλι αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή και κάθε χρόνο προσελκύει πληθώρα επισκεπτών. Αποτελεί θεσμό σύμβολο για την Περιφέρεια και συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ αποτελεί βασικό πόλο για την ανάπτυξη τουρισμού πόλης.

   

  Λιμάνι Κρουαζιέρας στο Κατάκολο:

  Το λιμάνι του Κατάκολου αποτελεί πόλο έλξη για κρουαζιερόπλοια και είναι το σημαντικότερο λιμάνι κρουαζιέρας στη Δυτική Ελλάδα, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στην περιοχή.

   

  Πληθώρα προορισμών ιαματικού τουρισμού:

  Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα του τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, στην ΠΔΕ υπάρχουν 6 ιαματικές πηγές, που χωροθετούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.