Επενδύοντας στον τομέα των υποδομών


    Η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υστερεί σε βασικές υποδομές (κυρίως μεταφορικές), γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (και ιδίως σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο) και η διαφαινόμενη υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών τα προσεχή έτη (ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου, αυτοκινητόδρομος Πατρών- Πύργου κ.λπ.) αναμένεται να συμβάλλει στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.

    Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων έργων και η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της και να διευκολύνει τις μεταφορές.

    Η βελτίωση των υποδομών της ΠΔΕ αποτελεί εθνική και περιφερειακή προτεραιότητα και τόσο στην τρέχουσα, όσο και στην επικείμενη Προγραμματική Περίοδο υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ για τον τομέα ανέρχεται σε 1,64, ενώ ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης ανέρχεται σε 21 (ανά εκατομμύριο επενδύσεων). Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως για κάθε 1 εκ. € επενδύσεων, θα αυξηθεί το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 1,64 εκ. € και θα δημιουργηθούν 21 θέσεις εργασίας.

     

    Γιατί να επενδύσω στην ΠΔΕ;

    Οδική σύνδεση του επίκεντρου της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας με τα αστικά κέντρα της Αθήνας (μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών) και Ιωαννίνων (μέσω Ιονίας Οδού και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου):

    Οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (με εξαίρεση την Π.Ε. Ηλείας) συνδέονται οδικώς με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, η Πάτρα συνδέεται μέσω της Ολυμπίας Οδού με την Αθήνα και μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και της Ιωνίας Οδού με τα Ιωάννινα. Το Αγρίνιο συνδέεται μέσω της Ιωνίας Οδού με τα Ιωάννινα. Οι εν λόγω οδικές συνδέσεις διασφαλίζουν τη διασυνδεσιμότητα σημαντικών πόλεων της ΠΔΕ με τα πλέον σημαντικά εμπορικά κέντρα της χώρας μέσω του πλέον παραδοσιακού τρόπου σύνδεσης.

     

    Σημαντική διασυνδεσιμότητα του αεροδρομίου του Αράξου και του Ακτίου με αγορές του εξωτερικού:

    Τα αεροδρόμια του Αράξου και Ακτίου έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία έτη και παρουσιάζουν αυξημένη επιβατική κίνηση. Και τα δύο αεροδρόμια (με το αεροδρόμιο του Ακτίου να κατέχει τη μερίδα του λέοντος), συνδέονται με αγορές του εξωτερικού, έχοντας σημαντικό αριθμό διασυνδέσεων με πόλεις του εξωτερικού και αποτελώντας το σημαντικότερο μεταφορέα τουριστών.

    Σημαντικές λιμενικές υποδομές, προεξάρχουσα θέση μεταξύ των οποίων έχει ο λιμένας της Πάτρας που αποτελεί πύλη της χώρας προς την Αδριατική και τη Δυτική Ελλάδα και το λιμάνι του Κατακόλου που αποτελεί επίκεντρο της κρουαζιέρας:

    Το λιμάνι της Πάτρας κατέχει σημαντική στρατηγική θέση, αφού μέσω αυτού μεταφέρονται αγαθά από και προς τη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, αποτελεί πύλη της χώρας για τουρίστες από την Ιταλία. Επιπλέον, στην περιοχή λειτουργούν και άλλα σημαντικά λιμάνια, όπως το λιμάνι της Κυλλήνης που συνδέει τη Δυτική Ελλάδα με τα Ιόνια Νησιά, το λιμάνι του Κατακόλου που αποτελεί το κατ’εξοχήν λιμάνι κρουαζιέρας της περιοχής, ενώ, η μαρίνα Κλεοπάτρας αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα χερσαίας εναπόθεσης σκαφών στην Ελλάδα.

    Αεροδρόμιο Ακτίου