Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2013 13:41

Διαβούλευση ξεκινά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Ξεκινά, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η διαβούλευση και ο διάλογος για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με την παρουσίαση και τη συζήτησή του, στη διάρκεια συναντήσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθούν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνάντηση θα γίνει στο Μεσολόγγι, η δεύτερη στον Πύργο και η τελευταία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα, με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη.
Σε όλες τις συναντήσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων φορέων, των υπηρεσιών της Περιφέρειας, της επιβλέπουσας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ και των μελετητών.

Ειδικότερα, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 10 το πρωί στο Μεσολόγγι (Διοικητήριο, αίθουσα εκδηλώσεων-ισόγειο, Κύπρου 30), το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 5 μ.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στον Πύργο (Διοικητήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, Μανωλοπούλου 47-ισόγειο) και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο «Αστέρας» (Αγ. Ανδρέου 16).

Η διαβούλευση που έχει ανοιχτό και ουσιαστικό χαρακτήρα θα συνεχιστεί μετά από την υποβολή προτάσεων, απόψεων και θέσεων των φορέων και θα κορυφωθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο χωρικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος προκειμένου να λειτουργήσει το ως συνεκτικό πλαίσιο που θα συμβάλει στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Η έλλειψη ορθού σχεδιασμού, εδώ και χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και φυσικά της περιοχής μας, με αποτέλεσμα την μη ορθολογική, τη μη ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας» υπογραμμίζει στην πρόσκλησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως: «Στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής και με οδηγό τον κεντρικό στόχο του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του 2020, η Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, καλείται να συμπληρώσει και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την άσκηση των τομεακών πολιτικών και των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από την διαπίστωση ότι έχει καταστεί πλέον απολύτως επιτακτικός, ένας διαφορετικός σχεδιασμός, με νέες προτεραιότητες και ταχύτητες, με νέο προσανατολισμό και κυρίως διαφορετικό τρόπο διαχείρισης. Παράλληλα, βέβαια, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των δομών της χώρας, αλλά και η ξεκάθαρη και ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση».

Και καταλήγει ο κ. Κατσιφάρας: «Με τις τρεις αυτές ημερίδες ξεκινάμε μια ουσιαστική διαδικασία σε ένα από τα βασικότερα κείμενα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της περιοχής μας. Το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – το Θεμέλιο Λίθο, δηλαδή, οργάνωσης του χώρου της Δυτικής Ελλάδας, με καίριες κατευθύνσεις στο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης, στο αναπτυξιακό πλαίσιο και στη χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων και υπηρεσιών διοικητικής, κοινωνικής και τεχνικής υποδομής περιφερειακού ενδιαφέροντος», καλώντας παράλληλα, όσους συμμετάσχουν στη διαβούλευση «να συμβάλλουν με τις γνώσεις, τις απόψεις και τις θέσεις τους στην ανοιχτή αυτή διαδικασία με σκοπό το συμμετοχικό σχεδιασμό και στόχο την πραγματική ενδογενή ανάπτυξη».