Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2012 13:44

ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Θεαματική βελτίωση στις πληρωμές και συμβάσεις νέων έργων

Με θεαματικούς ρυθμούς αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2011 οι ρυθμοί με τους οποίους υπογράφτηκαν συμβάσεις για έναρξη έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας αλλά και οι πληρωμές για ενταγμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι θεαματικοί αυτοί ρυθμοί προέκυψαν ως αποτέλεσμα της συστηματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και της συνολικής επιτάχυνσης στη λειτουργία του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται εκατοντάδες έργα τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης και εκτέλεσης, μπορεί να τροποποιεί τους βασικούς του δείκτες καθημερινά.

Η διευκρίνιση αυτή γίνεται επειδή στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν στοιχεία που αφορούν το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2011 και σύμφωνα με τα οποία τα συμβασιοποιημένα έργα αφορούσαν τότε το 35,4% του συνολικού προγράμματος (146,7 εκατ. ευρώ από 413,8 εκατ. ευρώ) και οι πληρωμές είχαν ανέλθει στο 14% του συνολικού προγράμματος (58,1 εκατ. ευρώ από 413,8 εκατ. ευρώ).

Σήμερα (5 Ιανουαρίου 2012) και με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα συμβασιοποιημένα έργα στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται σε 232,5 εκατ. ευρώ ή το 54,6% του συνολικού προγράμματος και οι πληρωμές έχουν ανέλθει στα 144,8 εκατ. ευρώ ή το 34% του συνολικού προγράμματος. Δηλαδή τα συμβασιοποιημένα έργα από 35,4% του συνολικού προγράμματος ανέβηκαν στο 54,6% και οι πληρωμές πήγαν από το 14% στο 34% του συνολικά διαθέσιμου προϋπολογισμού.

«Οι αριθμοί μαρτυρούν την προσπάθεια που καταβάλλεται» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε σχετική δήλωσή του και συμπλήρωσε. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεών μας αλλά παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή γιατί έχουμε ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε μέχρις ότου επιτύχουμε την πλήρη και στο 100% επίτευξη όλων των στόχων μας».