Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Σάββατο, 14 Ιανουάριος 2012 16:04

Πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για την εκτόνωση του προβλήματος με τα σκουπίδια της Πάτρας

«Αποδέχθηκα το αίτημα που μου κατάθεσαν ο Δήμαρχος Πατρέων και οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Ξερόλακκας προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνάντηση με τους Δημάρχους Δυτικής Αχαΐας και Ναυπάκτου ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα της παράλληλης λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας με τη διάθεση μέρους των απορριμμάτων της Πάτρας στους ΧΥΤΑ των δύο γειτονικών Δήμων», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκου Υφαντή και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής των περιοίκων της Ξερόλακκας.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «οι πιθανές λύσεις διερευνώνται αλλά δεν επιβάλλονται» ενώ ταυτόχρονα αποσαφήνισε ότι αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία «καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και με πλήρη σεβασμό στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια δεν είναι προϊσταμένη αρχή των Δήμων αλλά παράλληλος θεσμός με σαφείς αρμοδιότητες. Δεν επιβάλλουμε, συμβάλλουμε», ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας που παράλληλα ζήτησε από τους εκπροσώπους των περιοίκων «να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε η διερευνητική προσπάθεια να διεξαχθεί μέσα σε κλίμα ωριμότητας, ψυχραιμίας και αίσθησης σεβασμού μεταξύ όλων των πλευρών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ότι αφορά την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει διασφαλίσει κονδύλια ύψους 60 εκατομμύρια ευρώ για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα που αποτελούν τη μόνη και οριστική λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα και σε ότι αφορά ενδεχόμενες ενδιάμεσες λύσεις, ξεκαθάρισε ο Απόστολος Κατσιφάρας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αναμένουν τις επιλέξιμες και ώριμες προτάσεις των Δήμων προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν, ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 14 Ιανουάριος 2012 16:10