Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2012 11:08

Περιφέρεια: Σύμφωνη γνώμη για την προμήθεια κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας από τον Δήμο Πατρέων

Υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα τεύχη δημοπράτησης του έργου προμήθειας δυο κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δικαιούχο τον Δήμο Πατρέων.

Μετά την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης της Περιφέρειας ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τα τέλη του περασμένου χρόνου με συνολικό προϋπολογισμό 492.000 ευρώ.

Η προμήθεια των δυο κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει σκοπό την ενίσχυση της προληπτικής και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας αφ’ ενός σε ειδικές μονάδες πληθυσμού όπως οι μετανάστες και αφ’ ετέρου σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως τσιγγάνοι, Ρομά, άστεγοι κ.α. Όπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ «οι κινητές μονάδες έχουν ως σκοπό την παροχή προληπτικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Οι κινητές μονάδες θα κινούνται στους χώρους διαβίωσης των ειδικών ομάδων, με ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων, επιστημονικό προσωπικό του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και εθελοντών επιστημόνων που θα παρέχουν συστηματική ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη ενώ παράλληλα θα τους ενημερώνουν για υγειονομικούς κινδύνους».

Οι κινητές μονάδες, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική ευθύνη του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δημόσιες και τοπικές νοσοκομειακές μονάδες, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας θα αποτελούν μεταξύ τους ένα σύστημα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας όπου θ’ αναπτύσσονται και θα συνεργάζονται όλες συναρμόδιες οι Υπηρεσίες.

«Μέσα από το ΕΣΠΑ προσπαθούμε να θωρακίσουμε τις δομές Υγείας στη Δυτική Ελλάδα και να καλύψουμε σημαντικά κενά που έρχονται από το παρελθόν», αναφέρει σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα της αιρετής Περιφέρειας είναι η στήριξη κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένες ανάγκες. Οι δυο κινητές μονάδες που θ’ αποκτηθούν από τον Δήμο Πατρέων θ’ αποτελέσουν χρήσιμες δομές για την οργανωμένη και συστηματική παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, την πρόληψη νοσημάτων και ταυτόχρονα την ψυχοκοινωνική στήριξη».