Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2012 11:39

10,9 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την νέα οδός προς Κατάκωλο

Στην οδό της υλοποίησης μπαίνει, πλέον, η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου με το Κατάκωλο και παράλληλα η ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία. Το έργο αυτό, που αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δέσμευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Το έργο, με τίτλο «Κατασκευή οδού Λαστεϊκα- παράκαμψη Αγίου Ιωάννη- Κατάκωλο», εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, στον άξονα προτεραιότητας για τις υποδομές και τις υπηρεσίες προσπελασιμότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 10.898.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 31 μήνες.

«Η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης από και προς το Κατάκωλο και παράλληλα η σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία είναι μια αυτονόητη επιλογή και ανάγκη αν θέλουμε να ενισχύσουμε τουριστικά και να συνδέσουμε μεταξύ τους δυο πόλους τουριστικής ανάπτυξης, με διεθνή αναγνώριση, όπως είναι το Κατάκωλο, με την φιλοξενία κάθε χρόνο εκατοντάδων κρουαζιερόπλοιων και η Αρχαία Ολυμπία, σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής και αρχαιολογικής αναφοράς», τόνισε σήμερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Τονίζοντας, παράλληλα, ότι η νέα οδός θα διευκολύνει σημαντικά όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής και θα δώσει τέλος σε μια αναχρονιστική εικόνα στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ προβλέπεται «η κατασκευή νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου – Κατακώλου απ’ ευθείας με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Ο δρόμος αυτός είναι μήκους 3.300 μέτρων και ξεκινά από την έξοδο του Αγίου Ιωάννη στον δρόμο Πύργου – Κατακώλου και αφού διέλθει κάθετα, με την κατασκευή γέφυρας, από τον δρόμο προς Σκουροχώρι, ακολουθεί συνέχεια υφιστάμενο αγροτικό δρόμο, διέρχεται ισόπεδα από την σιδηροδρομική γραμμή και αμέσως μετά, με τεχνικό ανοίγματος 60 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Ιαρδανό και στη συνέχεια καταλήγει στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, με κατασκευή κόμβου στην διασταύρωση Βουνάργου».

Ταυτόχρονα, στην ίδια απόφαση, περιγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου καθώς και μια σειρά υποέργων όπως είναι η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, όπου απαιτείται, ο ηλεκτροφωτισμός, οι γεωτεχνικές και υδραυλικές παρεμβάσεις κ.α.

Ακόμα, η απόφαση που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη προβλέπει παρεμβάσεις μετατόπισης του δικτύου της ΔΕΗ, τακτοποίησης αρχαιολογικών ευρημάτων, απόκτησης γης, όπου απαιτείται, κ.α. Ειδικότερα, από τον προϋπολογισμό των 10,9 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά εδαφικών εκτάσεων έχει προβλεφθεί δαπάνη ύψους 500.000 ευρώ.

«Είναι ένα έργο για το οποίο η Περιφέρεια επέμεινε ιδιαίτερα. Και ένα έργο για το οποίο θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του με σκοπό να παραδοθεί στον συντομότερο δυνατόν χρόνο στους πολίτες», αναφέρει ο κ. Κατσιφάρας.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2012 11:42