//
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2019 15:10

Ενημερωτική ημερίδα για το επικίνδυνο φυτοπαθογόνο βακτήριο «Xylella fastidiosa» στην Κ. Αχαΐα

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa, που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου, αναλύθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Κάτω Αχαΐα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης, τόσο για την πρόληψη διάδοσης της ασθένειας που δυστυχώς έχει ήδη εξαπλωθεί στα παράλια πολλών χωρών της Δυτικής Μεσογείου, όσο και για τη λήψη μέτρων και τον τρόπο αντιμετώπισής της, αν εμφανισθεί κάποιο κρούσμα στην ΠΔΕ.

Η ενημερωτική ημερίδα είχε θέμα: «Καινοτόμες τεχνολογίες προστασίας των φυτών από παθογόνα καραντίνας της οικογένειας Xanthomonadaceae με χρήση εργαλείων Οπτοακουστικής Τεχνολογίας και Μοριακής Βιολογίας», και συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ», «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Στην εκδήλωση μεταφέρθηκε και χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκα.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ιδίως τους ομιλητές για την παρουσία τους και δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για τα επίκαιρα θέματα της ημερίδας. 

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπόνων στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Δημήτριος Γκούμας ανέλυσε το ιστορικό της ασθένειας, τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει το φυτοπαθογόνο βακτήριο στην Ελλάδα, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες κυρίως της ελιάς, αλλά και των αμπελιών και άλλων σημαντικά εμπορικών οπωροφόρων δέντρων στη Νότια Ευρώπη και ειδικά στη γειτονική Ιταλία με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή μεγάλων ελαιοπαραγωγικών εκτάσεων. Επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαγνωστεί η ασθένεια στην χώρα μας αλλά πρέπει να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός αλλά εγρήγορση όλων των υπηρεσιών και γνώση αντιμετώπισης του.

Μελλοντικά προγράμματα επιδότησης σε αγρότες

Στη συνέχεια, ο Γεωπόνος και Υπεύθυνος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα Σχέδια Βελτίωσης, Νικόλαος Αλιζιώτης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις γεωργικές καλλιέργειες (σχέδια βελτίωσης) και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δράση 4.1.2 που θα προκηρυχθεί το 2020 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις στην εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες που ενδιαφέρει όλους τους αγρότες της ΠΔΕ.

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Αντωνία Ρηγάτου.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2019 15:17