Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2020 15:40

Φωκίων Ζαΐμης: «Στόχος, να γίνει η Πάτρα Κέντρο Πληροφορικής» - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

«Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι να προωθηθεί η καινοτομία. Η διασύνδεση της ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας με το δημόσιο τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα μιας νέας εποχής», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” Γιάννη Ιωαννίδη.

Τη συνάντηση απασχόλησε η μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα στην καθημερινότητα των πολιτών, τομέας στον οποίο - όπως επισημάνθηκε - έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Παράλληλα έγινε αναφορά σε προσπάθειες όπως αυτή του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», που δείχνουν ότι αυτή η μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αποστολή του ΕΚ "Αθηνά" είναι να υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο έρευνας και καινοτομίας, αρχίζοντας από τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, συνεχίζοντας με τη δημιουργία συστημάτων και προϊόντων καθώς και την ανάπτυξη και υποστήριξη υποδομών, και ολοκληρώνοντας με τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα.

«Στόχος μας είναι η Πάτρα να καταστεί σημείο αναφοράς, το μεγαλύτερο κέντρο Πληροφορικής της Ελλάδος, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη ένας σημαντικός όγκος ερευνών, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει τα βέλτιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στην περιοχή μας από το Πανεπιστήμιο ενώ υπάρχει και το ΙΝΒΙΣ, το οποίο εστιάζει το ερευνητικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον του στην παροχή σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και σχετικών υπηρεσιών για βιομηχανικές διεργασίες και επιχειρησιακά περιβάλλοντα, ενδυναμώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής βιομηχανίας. Εκτιμώ ότι με εντατική δουλειά και με στόχευση μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα και να επιτύχουμε το όραμά μας», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν οι υποδομές και τα προγράμματα που θα στηρίξουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Μάλιστα ο κ. Ζαΐμης καταλήγοντας ανέφερε ότι «υπάρχει ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να καθοδηγηθεί κατάλληλα βρίσκοντας ταυτόχρονα εργασιακές διεξόδους και δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης επιπέδου και γνώσης. Συνεπώς πρέπει να συσταθεί άμεσα μια δομή που θα συντονίζει το τεχνολογικό γίγνεσθαι και θα εξελίσσει καινοτόμες προσπάθειες».

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2020 15:46