Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2020 11:54

Ενημερωτική εκπομπή για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

Από το 2006 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization) έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ασθένεια, η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί οξύ και επείγον περιστατικό που οφείλεται σε διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου, είναι απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς και απαιτεί επείγουσα και εντατική αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει ενημερωτική εκπομπή με θέμα: «Παγκόσμια ημέρα κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων, μια ημέρα που αφορά όλους μας» με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων από την Αχαΐα και την Αθήνα η οποία θα προβληθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 στα Αχαϊκά κανάλια ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL (21.30) και LYCHNOS (22.00) με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω COVID 19.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε σχετικά: «Σε παγκόσμια κλίμακα τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν πλέον την τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου και την πρώτη αιτία αναπηρίας μεταξύ των επιζώντων. Είναι προφανές λοιπόν ότι το φορτίο και το κόστος που επιφέρουν τα εγκεφαλικά σε ατομικό, οικογενειακό, αλλά και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο είναι τεράστιο. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή λόγω της πανδημίας δεν πρέπει να ξεχνάμε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος που κυριολεκτικά αποτελούν έναν εφιάλτη που πρέπει να υποχωρήσει. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ιδιαίτερης σημασίας στον πληθυσμό της ΠΔΕ».

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2020 14:17