Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2020 15:18

Συνέντευξη Τύπου για το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

«Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι ένα: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κάτω από αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, να πετύχει. Και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, ενόψει της έναρξης του 23ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 20ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CameraZizanio, η διαδικτυακή αυλαία των οποίων ανοίγει το προσεχές Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020. Μαζί του, απηύθυναν κάλεσμα διαδικτυακής συμμετοχής σε μικρούς και μεγάλους φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου.

Οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να βάλουν “φρένο” στη φαντασία και στην αστείρευτη δημιουργικότητα των παιδιών, των νέων, αλλά και των μεγάλων…παιδιών του Φεστιβάλ, που υπηρετούν αυτόν το θεσμό 23 ολόκληρα χρόνια. Οι δυσκολίες έγιναν προκλήσεις, στις οποίες η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συγκινητική. Έτσι, και οι δράσεις του Φεστιβάλ και της Camera Zizanio είναι και φέτος πλούσιες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει τρόπος.

Στην έναρξη της συνέντευξης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο διαφορετικό και ίσως άχαρο τρόπο της φετινής διεξαγωγής του Φεστιβάλ, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε: «…το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι συνυφασμένο με την παρουσία παιδιών και νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με την αλληλεπίδραση που έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι κατά τη διεξαγωγή του. Αυτή τη χαρά θα την στερηθούμε φέτος, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το Φεστιβάλ έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας, η οποία μας επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς. Αλλά, το διακύβευμα ήταν ένα: η επιτυχής διεξαγωγή του διαδικτυακά. Αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Και να είστε βέβαιοι ότι η επιτυχία του, κάτω από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι εξασφαλισμένη, γιατί η φαντασία των συμμετεχόντων βρίσκει τρόπους έκφρασης και οι καλές ταινίες, παραμένουν καλές και στις online αίθουσες προβολής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την επιτυχημένη διεξαγωγή του είπε: «Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι δε θα υπάρξει έκπτωση στην ποιότητα και στο πολιτιστικό αποτύπωμα που χρόνια τώρα το Φεστιβάλ αφήνει, όχι μόνο στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά συνολικά στη χώρα. Τώρα στα δύσκολα θα φανεί και η καλή δουλειά που έχουν κάνει ο κ. Σπύρου, ο κ. Κωνσταντόπουλος, όλοι οι συνεργάτες και τα παιδιά που θα συμμετέχουν διαδικτυακά. Είμαι βέβαιος ότι και θα πετύχει και θα προχωρήσει». Αυτή άλλωστε - όπως είπε - είναι και η βούληση της Περιφερειακής Αρχής, γι’ αυτό στηρίζει το Φεστιβάλ και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου δεν έκρυψε τη λύπη του που δε βρίσκεται στην Ηλεία λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, μεταφέροντας παράλληλα την απογοήτευση των φίλων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της Camera Zizanio από το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν φέτος την περιοχή. Μετέφερε όμως τη βαθιά επιθυμία τους του χρόνου να βρίσκονται στην Ηλεία και να ζήσουν από κοντά τη μαγεία του Φεστιβάλ. «Αυτή η νέα κατάσταση δεν είναι καινούργια για εμάς, γιατί κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown προβάλαμε 60 ταινίες και δημιουργήσαμε 6 εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα. Μαζί με αυτή την εμπειρία υπάρχει μια ολόφρεσκη πλατφόρμα, νέα διαδικτυακά εργαλεία και πλούσιο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχει παραχθεί από εμάς για τα σχολεία που συμμετέχουν από όλη τη χώρα. Βέβαια δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε ότι αυτές τις ημέρες ο Πύργος και όλη η Ηλεία δε θα γεμίσουν με τα εκατοντάδες παιδιά που δημιουργούν στους δρόμους και ότι δε θα έχουμε τις σπουδαίες προσωπικότητες που έρχονται κάθε χρόνο εδώ. Όμως, οι 50.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα, και τα διθυραμβικά δημοσιεύματα για τη δημιουργικότητα του Φεστιβάλ κάτω από τις δύσκολες συνθήκες, μας γεμίζουν αισιοδοξία για την επιτυχημένη διαδικτυακή διεξαγωγή του», είπε ο κ. Σπύρου.

Έκανε μια σύντομη αναφορά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα που φέτος περιλαμβάνει 90 ταινίες από 47 χώρες του Φεστιβάλ, και στις 188 ταινίες από 44 χώρες της Camera Zizanio, στις σπουδαίες παράλληλες δράσεις (εργαστήρια, αφιερώματα, διαλέξεις κλπ) και στο 3ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις σημαντικές προσωπικότητες που απαρτίζουν τις Κριτικές Επιτροπές και στους σπουδαίους συνεργάτες (οργανισμούς και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που στηρίζουν αυτούς τους δυο κορυφαίους θεσμούς.

Ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος με τους δημοσιογράφους και το διαδικτυακό “ραντεβού” ανανεώθηκε για την Τελετή Έναρξης το προσεχές Σάββατο 28 Νοεμβρίου (σ.σ. σε ώρα που θα ανακοινωθεί άμεσα).

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20η Camera Zizanio θα πραγματοποιηθούν από 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακά. Τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα όσο και τα αφιερώματα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στο έμπειρο κοινό της Ηλείας, αλλά και στο κοινό όλης της χώρας. Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβληθούν ΔΩΡΕΑΝ με χρήση της πλατφόρμας FestivalScope/Shift72. Τα εργαστήρια, οι ημερίδες και οι λοιπές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν με χρήση άλλων κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.

Συνεχής πληροφόρηση για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympiafestival.gr, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter και για την Camera Zizanio στο camerazizanio.net και στο Facebook.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2020 18:51