//
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2021 09:02

Παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus σε περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους υπόχρεους (καλλιεργητές, καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, φυτωριούχους κ.λ.π.) ότι στο πλαίσιο των επισκοπήσεων για το έτος 2021 διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthusspiniferus (Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης) στις περιοχές του Παναιτωλίου, της Αβώρανης, του Καινούργιου και της Μυρτιάς σε εσπεριδοειδή, αμπέλι και τριανταφυλλιές.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εχθρό των εσπεριδοειδών με πολλούς άλλους επίσης ξενιστές όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ, ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικοί κήποι κλπ).

Oι προνύμφες και οι νύμφες του εντόμου που βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, τρέφονται από αυτά μυζώντας τους χυμούς τους. Στα μελιτώδη εκκρίματά τους επικάθονται μύκητες (η γνωστή καπνιά), οι οποίοι παρεμποδίζουν τη
φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή εξασθένηση αυτών. Το μαύρισμα των καρπών υποβαθμίζει την ποιότητα τους και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.

Μέτρα αντιμετώπισης:

  1. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (πολλαπλασιαστικό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη κλπ) από τις άνωθεν περιοχές.
  2. Διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκο μόνο με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
  3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
  4. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.
  5. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Είναι σημαντικό να περιοριστεί και να αποφευχθεί η επέκταση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού καραντίνας. Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να επαγρυπνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι πολίτες που διατηρούν στους κήπους τους εσπεριδοειδή ή καλλωπιστικά φυτά, τα κέντρα κήπου, τα φυτώρια, οι καλλιεργητές ευπαθών καλλιεργειών, το γεωπονικό προσωπικό των Δήμων και οι εξαγωγείς που διακινούν εσπεριδοειδή.

Καλούμε τους παραγωγούς σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους, ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν πιθανή προσβολή από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού, Φυτοϋγειονομικού ελέγχου και Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στα τηλέφωνα: 26313-61157, 26313-61679 & 26313-680.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2021 15:41