Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2022 17:23

Ν. Φαρμάκης: «Η Πατρών - Πύργου ξεκίνησε και πρέπει να φτάσει μέχρι τη Μεσσηνία ενώ η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να αποκτήσει σύγχρονες οδικές προσβάσεις»

«Η Πατρών - Πύργου ξεκίνησε, όμως ο οδικός άξονας πρέπει να φτάσει μέχρι τη Μεσσηνία. Μόνο έτσι θα έχουμε έναν ολοκληρωμένο οδικό άξονα που θα αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητες της δυτικής Πελοποννήσου. Επίσης, καθώς η νέα Πατρών - Πύργου θα φέρει την Αρχαία Ολυμπία πολύ πιο κοντά σε όλους, είναι απολύτως αναγκαίο, αυτός ο εμβληματικός τόπος να συνδεθεί με σύγχρονους δρόμους, τόσο με την Πατρών - Πύργου, όσο και με το δρόμο προς Τρίπολη, αλλά και με τη θάλασσα».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έθεσε στον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, την ανάγκη επέκτασης και σύνδεσης της νέας Πατρών με την Τσακώνα, προκειμένου όπως τόνισε, να ολοκληρωθεί ο «Μπλε Διάδρομος» που είναι ένας οδικός άξονας που συνδέει την κεντρική Ευρώπη με τα δυτικά Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη νότια Πελοπόννησο.

Αυτή η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη έγινε κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις υποδομές και τα έργα, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουνίου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, παρουσία του υφυπουργού.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, η Δυτική Ελλάδα δεν έχει καλύψει ακόμα το σοβαρό έλλειμμα υποδομών που αντιμετωπίζει επί πολλά χρόνια και το οποίο απέδωσε σε δύο βασικές αιτίες: «Πρώτον, η πολυετής κεντρική στρατηγική ανάπτυξης του ανατολικού άξονα της χώρας κατά προτεραιότητα. Μία στρατηγική, που ενώ υπάκουε σε σοβαρές εθνικές ανάγκες, εντούτοις διαμόρφωσε μία μεγάλη ανισορροπία και ουσιαστικά, μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων. Και δεύτερον, ότι για πολλά χρόνια επικράτησε στην περιοχή μας μία πολιτική αντίληψη που έδινε προτεραιότητα σε όσα ήθελαν να ακούσουν τα αυτιά μας και όχι σε όσα έπρεπε να δουν τα μάτια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι χάθηκαν τα πρώτα κρίσιμα χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την Δυτική Ελλάδα με την υιοθέτηση πρακτικών και δράσεων άνευρων και χωρίς πυξίδα. «Οι χαμένες ευκαιρίες της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αποτυπώνονται στις στατιστικές του 2019. Απορροφήσεις κάτω από το 15% ένα χρόνο πριν την ονομαστική λήξη της προγραμματικής περιόδου» είπε, προσθέτοντας ότι αφότου ανέλαβε καθήκοντα η δική του περιφερειακή Αρχή, τον Σεπτέμβριο του 2019, κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες να ιεραρχήσει και να ωριμάσει όλα τα έργα, με αποτέλεσμα σε μία περίοδο 20 μηνών, τα έργα αυτά πλέον να εκτελούνται.

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, «το 2020 υπογράφτηκαν 63 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 121 εκ ευρώ, το 2021 υπογράφτηκαν 61 συμβάσεις 109 εκ ευρώ, ενώ στο 1ο εξάμηνο του 2022 έχουμε ήδη υπογράψει 46 συμβάσεις, 78 εκ ευρώ. Συνολικά στην περίοδο 2019-2022 έχουμε υπογράψει 228 συμβάσεις συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 397 εκ ευρώ».

Επίσης, πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η Δυτική Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλους τους διαθέσιμους πόρους και ως παράδειγμα, ανέφερε τα δύο έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», το ένα που αφορά την επιτήρηση των δασών και πρόληψη πυρκαγιών με ηλεκτρονικά μέσα και το άλλο, που αφορά τις αναπλάσεις των εισόδων σε 180 κοινότητες που βρίσκονται «πάνω» σε επαρχιακές οδούς.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη περιφερειακών πόλων. «Το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, ο Πύργος, αλλά και η Αμαλιάδα, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα η Αμφιλοχία και η Βόνιτσα, το Θέρμο και η Ζαχάρω, έχουν τον δικό τους ρόλο. Δημιουργούν ένα ακτινωτό πλαίσιο ανάπτυξης. Είναι αυτό που με άλλα λόγια λέμε, ανάπτυξη για όλους. Πολλοί το είπαν, κανένας δεν το έκανε. Το κάνουμε εμείς» τόνισε, αναφέροντας ως παραδείγματα, το έργο «Επέκταση Συστήματος Αυτόματου Ελέγχου και Εκσυγχρονισμός της Λειτουργίας των Δικτύων Ύδρευσης» του Δήμου Πύργου με 2,1 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα τρία έργα εκσυγχρονισμού των ΟΕΒ Μυρτουντίων, Σαβαλιών, Β Πύργου Α Πύργου και Επιταλίου με 4,4 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε επίσης στα δίκτυα φυσικού αερίου που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται αλλά και στις επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι, το οποίο θα λυτρώσει πάνω από 130.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες της Δυτικής Ελλάδας από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.

«Εργαζόμαστε και διεκδικούμε μία Δυτική Ελλάδα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών και συγκοινωνιών, με σύγχρονα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με υποδομές σύγχρονες και ανθεκτικές. Αυτή είναι η πυξίδα μας για την Δυτική Ελλάδα του 2030. Δεν παρουσιάζουμε μια συνταγή από τα παλιά για προβλήματα του σήμερα. Δεν παρουσιάζουμε μια φωτογραφία της στιγμής υποσχόμενοι μια μακέτα για το αύριο. Δημιουργούμε μία Περιφέρεια που κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια λέγοντας αλήθειες, που έχει τη γνώση και τη δύναμη να σχεδιάσει και υλοποιήσει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, που έχει το θάρρος και την ικανότητα να αλλάζει. Βάζουμε τέλος στην εποχή όπου η Περιφέρεια ήταν απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους. Τελικά, η μεγάλη μας διαφορά είναι πως οι πολίτες μας βλέπουν καθημερινά να μοχθούμε δίπλα τους. Ότι και εμείς, όπως αυτοί, πασχίζουμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο που γεννήθηκαν…» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΕΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννηςανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα έργων για το σύνολο της χώρας, ύψους 13 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις ευρώ αφορούν έργα στη Δυτική Ελλάδα και σχολίασε: «Υπήρχε σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμμα που ήταν υποχρέωση της πολιτείας να το αντιμετωπίσει» και μετέφερε τη δέσμευση να προχωρήσουν σημαντικά έργα που αξίζουν στη Δυτική Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το έλλειμα υποδομών που υπήρχε.

«Βήμα - βήμα καλύπτουμε κενά δεκαετιών» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει φροντίσει για τη Δυτική Ελλάδα να προσφέρει έργα οδικής ασφάλειας της τάξεως των 50 εκατ ευρώ, ώστε να λύσουμε ζητήματα που ήταν άλυτα»

Αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο της Πατρών - Πύργου, είπε πως το έργο ήταν θύμα λανθασμένων επιλογών, ιδεολογικών αγκυλώσεων και παρέμενε βαλτωμένο για χρόνια. «Χρειάστηκε πολλή, συστηματική δουλειά από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού ώστε να πάρουμε τις διαδοχικές εγκρίσεις που απαιτούνταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιστρέψουμε το έργο στην παραχώρηση και να σταματήσουμε την καταστροφική κατάτμησή του» ανέφερε.

Επιπλέον, σημείωσε πως σήμερα, υπάρχουν ενεργά εργοτάξια και σε λιγότερο από 36 μήνες θα παραδοθούν τα πρώτα 56 χιλιόμετρα από τον Πύργο και τέσσερις μήνες μετά το σύνολο του έργου. «Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει» τόνισε και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο όμως θέμα που είχαμε από την πρώτη στιγμή ήταν να αντιμετωπίσουμε το βαρύτατο τίμημα σε επίπεδο τροχαίων δυστυχημάτων και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών που είχαμε στην ευρύτερη περιοχή μας. Και μας καλούσε πέρα από τη λύση που έπρεπε να βρούμε για τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο, αν αναλάβουμε μία ακόμη πρωτοβουλία. Προχωρήσαμε λοιπόν σε έργα οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα άξονα με προϋπολογισμό 30 εκατ ευρώ, που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2023, ώστε να σταματήσουν να χάνονται νέοι άνθρωπο σε αυτόν το δρόμο - καρμανιόλα».

Αναφέρθηκε ακόμη, σε αντιπλημμυρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, σε σιδηροδρομικά έργα που αφορούν συνολικά τη Δυτική Ελλάδα και είπε πως δημοπρατείται σύντομα η σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο.

Καταλήγοντας ο κ. Καραγιάννης μίλησε για τη διαρκή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα ζητήματα που προκύπτουν και να υλοποιούνται μεγάλα έργα που «στόχο έχουν, όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενεές» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: Ο ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΕΧΕΙ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν ένας κοιμώμενος γίγαντας ο οποίος πλέον έχει αφυπνιστεί.

Ο κ. Μαυρομμάτης έφερε ως παράδειγμα την αποκατάσταση του 70% του φωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και στο μεγάλο έργο των 17 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση λαμπτήρων με τεχνολογία LED αλλά καιτον πρωτόγνωρο αριθμό ρεμάτων και χειμάρρων που έχει καθαριστεί. «Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα; Όχι. Είμαστε όμως εδώ για να αγωνιζόμαστε, να δίνουμε λύσεις, να εξασφαλίζουμε τις περιουσίες των συμπατριωτών μας, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή» τόνισε, μιλώντας και για την ταχύτητα με την οποία η Περιφέρεια εκμεταλλεύθηκε την πρόνοια του νόμου για τις φυσικές καταστροφές. «Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε αναδόχους και δουλεύουν ήδη στην Ηλεία» σημείωσε.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμάη οποία αναφέρθηκε στη «μεγάλη πορεία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και συνεχίζεται σήμερα με αδιάκοπη ένταση και ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο, τον πολίτη και τις ανάγκες του». Όπως είπε σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ένα συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων οι οποίες στο σύντομο μέλλον θα αποδειχθούν ευεργετικές και πολυσήμαντες.

«Η Δυτική Ελλάδα και η Περιφερειακή Αρχή δεν προχωρά απλά στο δρόμο της ανάπτυξης πλέον πρωτοπορεί, εισάγει καινοτομίες, προσφέρει δυνατότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της, δημιουργεί συνθήκες ενός μέλλοντος σχεδιασμένου πάνω στις ανάγκες αλλά και τα πλεονεκτήματά της. Έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, συνομιλεί και ακούει τους ίδιους τους πολίτες» τόνισε μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια τοποθέτησή της.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν ακόμη οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, οι πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής και ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Στυλιανός Μπλέτσας.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχες Νεκτάριος Φαρμάκης τίμησε συμβολικά τον Γιώργο Παπαδάκη που παραχώρησε έκταση ιδιοκτησίας τους για την ανάπλαση της παραλίας της Τουρλίδας.

 

Ολόκληρη η εκδήλωση, στο σύνδεσμο: youtu.be/kNbC0UyPA8E.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2022 17:29

Σχετικά Video

Popup Embed Embed this video on your site
 • Αιτήσεις & Λίστες αναμονής ιατρικών ειδικοτήτων

  Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού portal από τις 12/05/2023 για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών ιατρών προς ειδίκευση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. Γ4δ/Γ.Π.οικ.44946/14-07-2020 Υπουργική Απόφαση.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε τις παρακάτω ΟΔΗΓΙΕΣ.

  Σύσταση, μετονομασία, καθορισμός χρόνου και περιεχόμενο άσκησης ιατρικών ειδικοτήτων (ενιαίων και μη) ΦΕΚ 4138/Β'/20-09-2018

  eisodos

   


  Συγκεντρωτικός Πίνακας Ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Π.Δ.Ε.

  Γ.Π.Ν. Πατρών "Παναγία Η Βοήθεια" (Ρίο)

  Γ.Ν. Πατρών "Ο 'Αγιος Ανδρέας"

  Γ.Ν. Παίδων Πατρών (Καραμανδάνειο)

  Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας

  Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας

  Γ.Ν. Ηλείας


   

  ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 

  Σας υπενθυμίζουμε ότι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή ταχυδρομικά: Δ/νση Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ, Τμήμα Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας, Π.Π. Γερμανού 98, Πάτρα, ΤΚ 26225 ή δια ζώσης (αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο): Πάτρα, Π.Π. Γερμανού 98, ισόγειο, γραφείο 1, 

  ΜΟΝΟ για τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

  1) Για όσους δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή/και ΑΜΚΑ

  2) Για αιτήσεις υπεράριθμων (για λόγους υγείας και για αθλητές πτυχιούχους ιατρικής σχολής)

  Αίτηση για ειδικότητα
  Υπεύθυνη δήλωση ειδικότητας
  Οδηγίες και δικαιολογητικά

  Σημείωση:

  -Για αίτηση καταχώρησης ειδικότητας παρακαλούμε να αποστέλλετε κατά προτίμηση στο email μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. την αίτηση, την υπεύθυνη δήλωση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σκαναρισμένα.

  -Για αίτηση διαγραφής από σειρά προτεραιότητας ειδικότητας παρακαλούμε να αποστέλλετε κατά προτίμηση στο email μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) δηλώνοντας την ειδικότητα και το νοσοκομείο από το οποίο επιθυμείτε τη διαγραφή σας.

   


Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο αποδέχεστε την αποθήκευση των cookies στη συσκευή σας. Λεπτομέρειες για την Πολιτική Ιδιωτικότητας στο σύνδεσμο privacy policy.

Αποδέχομαι τα cookies από αυτόν τον ιστότοπο.