Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 12 Απρίλιος 2011 17:39

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Δυμαίων

Προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Δυμαίων θα υπογράψει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σκοπό την πρόταση, ένταξη και κατασκευή μιας σειράς σημαντικών έργων υποδομής που θα αντλήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ, όπως συμφωνήθηκε κατά την σημερινή συνάντηση εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Δήμαρχο Δυμαίων Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Δημήτρη Καραβίδα.

Η Περιφέρεια, με βάση την προγραμματική σύμβαση, ως έχουσα διαχειριστική επάρκεια, θα αναλάβει την δρομολόγηση των ενεργειών ώστε έργα στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας που προτάθηκαν από τον Δήμαρχο Δυμαίων και τους συνεργάτες του να πάρουν την οδό της υλοποίησης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε, εν πρώτοις, την ύδρευση της περιοχής του πρώην Δήμου Λαρίσου από το Φράγμα Πηνειού, έργο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο υπάρχει μελέτη που βρίσκεται στην φάση της ωρίμανσης. Επίσης, ο Δήμαρχος Δυμαίων αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Μιχοϊ, έργο με προϋπολογισμό 370.000 ευρώ.

Στη συνέχεια στον κ. Περιφερειάρχη αναλύθηκε η ανάγκη κατασκευής αποχετευτικών δικτύων σε όλη την παραλιακή ζώνη που εκτείνεται από τα Καμίνια έως τον Αλισσό, έργο με προϋπολογισμό 2,3 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στις δημοτικές ενότητες Αλυκών, Νιφορεϊκων, Καλαμακίου και Λακκόπετρας, με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το μείζον θέμα της διάβρωσης των ακτών, που απασχολεί έντονα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώ αναγκαίες είναι και οι ήπιες, σημειακές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες ακτές που παρουσιάζουν οξύ πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Δυμαίων έθεσε στον κ. Κατσιφάρα και το θέμα των ελλείψεων που παρατηρούνται στη σχολική στέγη στον Δήμο Δυμαίων εστιάζοντας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαιάς, στο Δημοτικό Σχολείο Λάππα και στο Γυμνάσιο Λουσικών, τα κτίρια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 και κατεδαφίστηκαν. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης η Περιφέρεια θα αναζητήσει, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων πόρους για την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων.

Στη συνάντηση αναφορά έγινε και στην ανάγκη κατασκευής οδικού άξονα που θα συνδέει την Βιομηχανική Περιοχή με τον ΧΥΤΑ Φλόκα και το σχεδιαζόμενο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ωρίμανση του έργου και την ένταξη του για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, τέθηκε το θέμα των αστικών αναπλάσεων. Όπως είναι γνωστό αστικές αναπλάσεις δεν χρηματοδοτούνται για οικισμούς μικρότερους των 10.000 κατοίκων. Ωστόσο, βούληση της Περιφέρειας, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας, είναι να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αναδιαμορφωθεί το καθεστώς και να χρηματοδοτούνται οι αστικές αναπλάσεις στις έδρες των Δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού.