Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 09 Δεκέμβριος 2015 15:06

Διαρκής συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ΕΣΑμεΑ – Ημερίδα για την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη «Παγκόσμιας και Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία» πραγματοποιούν Ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα «Δίχτυ Προστασίας για τα Άτομα με Αναπηρία και οι επιπτώσεις της Κρίσης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αστήρ» (Αγίου Ανδρέα 16, Πάτρα).

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Συντονιστές θα είναι ο Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και η Βασιλική Παναγοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΑΛΚΥΟΝΗ» Ναυπάκτου, Γενική Γραμματέας Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν).

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλέγμα υποδομών υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει από Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μέχρι Ειδικό Σχολείο. Στη νέα περίοδο που ξεκινά, προχωράμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υποδομών αυτών, αλλά κυρίως, στην εφαρμογή μέτρων που θα εξασφαλίζουν στα Άτομα με Αναπηρία την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη, τη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της περιοχής μας» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως υπάρχει διαρκής και συστηματική συνεργασία με τον φορέα εκπροσώπησης των ΑμεΑ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Και καταλήγει ο Περιφερειάρχης: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όραμά μας δεν είναι η δημιουργία ειδικών δικαιωμάτων για τα Ατόμων με Αναπηρία, αλλά η διασφάλιση ότι τα άτομα αυτά θα απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ίδια δικαιώματα με όλους».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αντ. Χαροκόπος σημειώνει πως «ως Περιφερειακή Αρχή, παρότι εκ του νόμου χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δίνουμε ένα διαρκή αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες και την κοινωνία που δοκιμάζονται σκληρά».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες για το σημαντικό θέμα της προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία και τις επιπτώσεις που έχει η κρίση και συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (E.D.F.) με θέμα «Διαμορφώνοντας το αναγκαίο δίχτυ για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, από τις επιπτώσεις της κρίσης»,

Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Ιδρύματος «Η ΝΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ», Λαστεΐκων με θέμα «Οργάνωση και Διαχείριση των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, εν μέσω οικονομικής κρίσης»,

Απόστολος Λαζαρόπουλος, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Η ιστορία ως το παρόν, το πλάνο για το μέλλον»,

Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, Διευθύντρια Κέντρου Ψυχικής Υγείας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος με θέμα «Η Αναπηρία σε μία κοινωνία σε μετάβαση»,

Γεωργία Κοκκίνου, Πρόεδρος Δ.Σ. Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου Πατρών, Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η Μέριμνα» με θέμα «Δομές Κοινωνικής Φροντίδας και Υποχρεώσεις της Πολιτείας».

Θα ακολουθήσει συζήτηση και διατύπωση συμπερασμάτων.