Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Παρασκευή, 29 Ιούλιος 2011 10:26

Την ένταξη και περιοχών της Αχαΐας στο πρόγραμμα απονιτροποίησης των εδαφών ζητά ο Περιφερειάρχης

Την άμεση ένταξη αγροτικών περιοχών και της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας στο πρόγραμμα απονιτροποίησης γαιών ζητά με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δράσεων κατά της νιτρορύπανσης που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες καθώς, όπως επισημαίνει, «η αλόγιστη χρήση χημικών εισροών (λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων), σε συνδυασμό με την χρόνια υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, έχει οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση των εδαφοϋδατικών πόρων της νοτιοδυτικής παράκτιας ζώνης της Αχαΐας».

«Σε μια επιβαρυμένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα αγροτική περιοχή όπως είναι η συγκεκριμένη», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης, «καλλιεργούνται εντατικά πατάτα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι, διάφορα κηπευτικά καθώς και φράουλα υπό κάλυψη».

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης προθέτει, επίσης, ότι «η γεωλογική σύσταση των εδαφών της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως το ασβεστολιθικής φύσεως υπέδαφος, ευνοεί την κατακόρυφη μετακίνηση ρύπων αγροτικής προέλευσης προς τον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας τα υπόγεια ύδατα ιδιαίτερα ευάλωτα στη χημική ρύπανση – ποιοτική υποβάθμιση».

«Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας», επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας, «υπάρχουν τα φυσικά ιχθυοτροφεία Προκόπου και Πάππα και το περίφημο και μοναδικό δάσος της Στροφυλιάς που είναι ενταγμένα στη Συνθήκη Ramsar, στο δίκτυο Natura αλλά και σρο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τα οποία, όμως, έχουν υποστεί ευτροφισμό με αποτέλεσμα την αλλοίωση της χλωρίδας και της πανίδας».

Τέλος, στην επιστολή το ο κ. Κατσιφάρας ζητά να υπαχθούν στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης οι τοπικές κοινότητες Απιδεώνος, Αράξου, Βελιτσών, Καγκαδίου, Καρεϊκων, Κρίνου, Λακκόπετρας, Λιμνοχωρίου, Ματαράγκας, Μετοχίου, Μιχοϊου, Μύρτου, Νιφορεϊκων, Πετροχωρίου, Πέττα, Ριόλου, Σαγεϊκων και Φράγκων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.