Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Δευτέρα, 08 Αύγουστος 2011 13:34

Μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας

Στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Ξερόλακκα βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Μιχάλης Πετράκης, ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει από το απόγευμα της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με σκοπό να μετρηθούν τυχόν επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα της περιοχής από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Χ.Υ.Τ.Α.

Με την χρήση κινητού εξοπλισμού ο Δρ. Πετράκης προχώρησε σε επιτόπια μέτρηση, εντός του χώρου του Χ.Υ.Τ.Α., και από τις πρώτες μετρήσεις διεφάνη ότι η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων που δυνητικά μπορούν να είναι επιβλαβείς για την δημόσια υγεία βρίσκονται εντός των επιτρεπομένων ορίων. Τα δεδομένα που συνέλεξε ο Δρ. Πετράκης, όπως ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, θα υποστούν πιο ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, ωστόσο η γενική εικόνα καταδεικνύει ότι δεν έχει επέλθει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι μετρήσεις έγιναν μέσα στον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. ώστε να θωρακιστεί η πλήρης αξιοπιστία των ευρημάτων. Σε συνεργασία που είχε αργότερα ο Δρ. Πετράκης με τον κ. Αλεξόπουλο συμφωνήθηκε τα τελικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου να κοινοποιηθούν αμέσως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.