Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2011 10:11

Στις 9.30 αύριο το πρωί ξεκινούν οι εργασίες της Ημερίδας για την Αιολική Ενέργεια

Στις 9.30 το πρωί, με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ξεκινούν αύριο Πέμπτη οι εργασίες της ημερίδας για την αιολική ενέργεια που οργανώνει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Θέμα της ημερίδας είναι ο εντοπισμός των παραγόντων επιτυχίας και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και η παρουσίαση θεματικών μελετών περιπτώσεων απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ημερίδα εντάσσεται στο έργο GP WIND στο οποίο συμμετέχουν οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αναπτυξιακή Δημοτικής Επιχείρηση (ΑΔΕΠ) του Δήμου Πατρέων και η εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης Speed.

Στο μέρος των εισηγήσεων, εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης θα μιλήσει ο κ. Σ. Παπαχριστόπουλος, με θέμα «Αιολική Διείσδυση στην Ελλάδα». Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι στόχοι του έργου από το στέλεχος της Περιφέρειας κ. Χ. Τζομάκα ενώ ο κ. Σ. Μίχος θα αναφερθεί, στην εισήγηση του, στις μελέτες περιπτώσεων στην θεματική ενότητα «Περιβάλλον».

Ο κ. Κ. Κωνσταντακόπουλος, εκ μέρους της ΑΔΕΠ, θα μιλήσει για τα αιολικά πάρκα του Παναχαϊκού και την περιβαλλοντική παρακολούθηση πιθανών επιπτώσεων και θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί, θα μιλήσουν ο κ. Γ. Χριστοφορίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), με θέμα «μελέτες περιπτώσεων στη θεματική ενότητα Τοπικές Κοινότητες», ο κ. Δ. Τσουκαλάς, με θέμα «Η περίπτωση της Ανάβρας» και θ’ ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Το έργο GP WIND έχει ως σκοπό τη διερεύνηση των εμποδίων στην ανάπτυξη χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ειδικότερα με την καταγραφή και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στην εναρμόνιση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ευρύτερους περιβαλλοντικούς στόχους, και την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Μάλτα ,την Νορβηγία, την Ισπανία, την Σκωτία και την Ελλάδα.