Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011 11:39

Επιβλαβής Οργανισμός - Έντομο Καραντίνας: Κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοδένδρων Rhynhophorus ferrugineus

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ανακοινώνει:

Σχετικά με το αντικείμενο του θέματος γίνεται γνωστό ότι και στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει διαπιστωθεί η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού – εντόμου: Κόκκινο Ρυγχωτό Σκαθάρι των Φοινικοδένδρων  - Rhynhophorus ferrugineus . Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί σε περιοχές του Δήμου Πατρέων και Δήμου Δυμαίων – Δυτικής Αχαΐας και είναι πολύ πιθανή η επέκταση της προσβολής στο σύνολο των φοινικόδεντρων της Περιφερειακής Ενότητας.
Η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου είναι μη αναστρέψιμη. Καταστρέφεται η νέα βλάστηση, τα φύλλα κάμπτονται και δίνουν στο φυτό όψη ανοικτής ομπρέλας με τελική έκβαση τη νέκρωση των φυτών.
Για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου έχουν εγκριθεί κατ΄ εξαίρεση εντομοκτόνα, τα προσβλημένα δένδρα κόβονται, τυλίγονται με πυκνό δίχτυ η πλαστικό και καίγονται η θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Τέλος προβλέπεται και η υποχρεωτική διακίνηση των φοινικοειδών με φυτουγειονομικό διαβατήριο.
Συνιστάται η άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα για την προστασία δενδροστοιχιών, ιστορικών χώρων και χώρων ιδιαίτερης αισθητικής.
Υπενθυμίζεται ότι το κλάδεμα των ευαίσθητων στην προσβολή φοινικοδένδρων (Phoenix canariensis κ. άλ.) από το Κόκκινο Σκαθάρι  - Rhynchophorus ferrugineus πρέπει να γίνεται τη χειμερινή περίοδο με επάλειψη των τομών με εγκεκριμένο εντομοκτόνο από το Υπ. Α.Α. & Τροφίμων (προσωρινή έγκριση).
Σε περίπτωση εντοπισμού προσβλημένου δένδρου  επιβάλλεται υποχρεωτικά η λήψη μέτρων (κοπή, περιτύλιξη, ταφή κλπ) (Ν. 6196 - 16/7/1934)  με δαπάνες η χρέωση των ιδιοκτητών.
Παρακαλούμε σε περίπτωση διαπίστωσης προσβλημένου φοινικόδενδρου από το αναφερόμενο έντομο να ειδοποιείται άμεσα η Υπηρεσία μας