Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 28 Φεβρουάριος 2018 14:30

Μπαίνουν φανάρια κοντά σε σχολεία για την ασφαλή διέλευση των μαθητών – Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ικανοποιεί αιτήματα φορέων

Με μία μεγάλη εργολαβία συνολικού ύψους 600.000 ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί προληπτικά στα προβλήματα και τις βλάβες που παρουσιάζονται στη φωτεινή σηματοδότηση, στο δίκτυο ευθύνης της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι πεπαλαιωμένο. Επίσης, με άλλη εργολαβία, προϋπολογισμού 200.000€ εγκαθίστανται νέοι σηματοδότες σε διασταυρώσεις της ΠΕ Αχαΐας που έχουν κριθεί επικίνδυνες, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και των μετρήσεων που έχουν διενεργηθεί.

Πρόκειται για τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, σε σημεία κοντά σε σχολικά συγκροτήματα για την προστασία των μαθητών, αλλά και σε τμήματα του οδικού δικτύου, όπου έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα. Με την εγκατάσταση των φαναριών ικανοποιούνται αιτήματα τοπικών κοινωνιών, καθώς τα επικίνδυνα σημεία επισημάνθηκαν από τοπικές Αρχές και συλλογικούς φορείς.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις παρεμβάσεις της για την οδική ασφάλεια. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να θωρακίσουμε την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οδηγών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζονται τα αιτήματα που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας κοντά στα σχολικά συγκροτήματα: «Προέχει η ασφάλεια των παιδιών μας με τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει έπειτα από μετρήσεις και την καταγραφή στοιχείων που επιβεβαίωσαν το βαθμό επικινδυνότητας. Αφού εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες και εξασφάλισε τις απαιτούμενες πιστώσεις, προχωρά στην υλοποίηση. «Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που αντί να μας κουράζει, μας αφυπνίζει διότι οι ασφαλείς μετακινήσεις είναι στις προτεραιότητές μας» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Μπαίνουν φανάρια κοντά σε σχολεία

Από τις σημαντικότερες – στοχευμένες παρεμβάσεις είναι αυτή της εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, έξω από το σχολικό συγκρότημα Βραχνεϊκων, όπως επίσης στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας πραγματοποίησε αυτοψία σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, στα σημεία που θα τοποθετηθούν σηματοδότες, τα οποία βρίσκονται κοντά σε σχολικά συγκροτήματα.

Ειδικότερα, φανάρι εγκαθίσταται στη διασταύρωση των οδών Παντοκράτορος και Αγίου Γεωργίου (Σκάλες Γιωγκαράκη), στην Πάτρα, πλησίον του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 3ου Δημοτικό Σχολείο Πατρών και το 5ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πατρών. Για την ασφαλή διάβαση μαθητών, αλλά και των συνοδών τους που πραγματοποιούν εκατοντάδες διελεύσεις του δρόμου σε καθημερινή βάση, σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Δασυλλίου και Άνω Πόλης Δήμου Πατρέων.

Επίσης, τοποθετείται σηματοδότης στην ΠΕΟ Πατρών – Πύργου στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος Βραχνεϊκων, που αποτέλεσε αίτημα του Δήμου Πατρέων, του Γενικού Λυκείου Βραχνεϊκων, αλλά και της Τροχαίας Πατρών, καθώς εκατοντάδες μαθητές διασχίζουν καθημερινά την ΠΕΟ Πατρών – Πύργου που αποτελεί δρόμο πυκνής και διαρκούς κυκλοφορίας.

Αντιστοίχως, στα Ροϊτικά, τοποθετείται σηματοδότης στη συμβολή των οδών ΠΕΟ Πατρών – Πύργου και Παπαγιάννη, όπου βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ροϊτίκων. Στο συγκεκριμένο σημείο προϋπήρχε φανάρι, το οποίο αφαιρέθηκε μετά από τροχαίο και έως σήμερα δεν είχε επανατοποθετηθεί.

Επίσης, σηματοδότες πρόκειται να τοποθετηθούν στα εξής σημεία:

  • ΠΕΟ Πατρών – Πύργου και 25η Μαρτίου, στο ύψος της Παραλίας Πατρών, έπειτα από αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Παραλίας
  • ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου στο ύψος της Ελίκης στην Αιγιάλεια, καθώς είναι απαραίτητη η κάθετη σήμανση. Αντίστοιχα αιτήματα είχαν διατυπώσει το Τμήμα Τροχαίας Αιγίου και ο Δήμος Αιγιάλειας.

Οι διαγωνισμοί

Προκηρύχθηκε ήδη διαγωνισμός για την αποκατάσταση βλαβών φωτεινής σηματοδότησης αρμοδιότητας ΠΔΕ για την περίοδο 2018-19. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 600.000 Ευρώ, για το οποίο θα διενεργηθεί δημοπρασία την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.

Εξάλλου, την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, δημοπρατείται η εργολαβία «Εργασίες εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης κόμβων εντός της ΠΕ Αχαΐας», προϋπολογισμού 200.000 Ευρώ.

Οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων. Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.promitheus.gov.gr