Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 13:59

Απ. Κατσιφάρας: «Γινόμαστε μέρος της αλλαγής. Μαθαίνουμε από τους μαθητές μας» - Πραγματοποιήθηκε η Προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Patras - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στην Πάτρα, η Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μαθητές ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου σχολείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνδιοργανωτής ήταν το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (ΙΕΚΕΘ) και υποστηρικτής το δίκτυο των Teachers 4 Europe.

Η διαδραστική διαδικασία, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στόχο είχε την εξοικείωση των μαθητών με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Σήμερα είναι μια άσκηση Δημοκρατίας για να γνωρίσετε το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενός κορυφαίου θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η δράση μας αυτή έχει στόχο να ενώσει τις φωνές μας, πάνω σε κοινές αξίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης της ισότητας.

Για ένα κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και εκπαίδευση, έναν κόσμο ειρηνικό» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και κατέληξε: «Σήμερα, από εδώ ξεκινάμε μια προσπάθεια. Να γίνουμε μέρος της αλλαγής. Μαθαίνουμε από τους μαθητές μας»

Συνεχίζοντας ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/Βάθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος αφού αναφέρθηκε στη σημασία της διαδικασίας, τόνισε προς τους μαθητές «Είστε εδώ με ένα συντεταγμένο τρόπο για να αποδείξετε ότι μπορείτε να κατανοήσετε τον αντίπαλο, να επιχειρηματολογήσετε και να αποδείξετε την αλήθεια των λεγομένων σας».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αντωνακάκης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, χαρακτήρισε καινοτόμο τη διαδικασία προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά, στην Προσημείωση του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχαν μαθητές της Στ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου, οι οποίοι από νωρίς αποκτούν την ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Στο θέμα της συνεδρίασης, που ήταν «Η Άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εισήγαγε τους μαθητές ο Προϊστάμενος του τμήματος επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Μπαρής πρεσβευτής του δικτύου Teachers 4 Europe. “Η Άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός. Ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές διαφωνούν με την προσπάθεια επέκτασης της Ευρώπης, άλλοι με τη σημερινή της μορφή, ενώ κάποιοι ζητούν ακόμη και τη διάλυση της» εξήγησε κι έδωσε το λόγο στους μαθητές να αναπτύξουν τον προβληματισμό τους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το μήνυμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος θέλησε να τονίσει την αξία του διαλόγου και το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, σημειώνοντας, απευθυνόμενος προς του μαθητές: «Πάντα να θυμάστε: Σεβασμό στην άποψη του άλλου. Αυτό είναι Δημοκρατία».

Η διαδικασία της Προσομοίωσης

Η Προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Πρόκειται, για ένα παιχνίδι ρόλων όπου ο κάθε συμμετέχοντας αναλαμβάνει το ρόλο ενός Ευρωβουλευτή, εκπροσωπώντας ένα Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια Πολιτική Ομάδα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά αναλογία των κατανομών των εδρών, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκλογές του Κοινοβουλίου.

Στην Προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, συμμετείχαν 50 μαθητές Στ’ Δημοτικού και Ά Γυμνασίου (EUropa.S. Pupils). Οι μαθητές ανέλαβαν την εκπροσώπηση μιας εικονικής πολιτικής ομάδας (Ρόζ, Γκρί και Κίτρινο), προκειμένου να αντιληφθούν το συσχετισμό μεταξύ των ομάδων και τη συνεργατικότητα, χωρίς να υπάρχει πολιτική διάσταση στις συζητήσεις τους.

Σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου 2018, οι μαθητές έλαβαν τις θέσεις τους στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου κατά πολιτικές ομάδες και αλφαβητικά με βάση το επώνυμό τους και ξεκίνησαν τη συζήτηση με δομημένο τρόπο, ακολουθώντας τους κανόνες της συνεδρίασης και τις αρχές του διαλόγου.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στη διαδραστική διαδικασία με τους εκπαιδευτικούς τους ήταν:

  • Δημοτικά: 12ο, 41ο, 43ο, 45ο, 65ο, Φαρών, Σαντομερίου.
  • Γυμνάσια: 15ο, Πειραματικό του Πανεπιστημίου Πατρών, Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες η Ευαγγελία Αθανασοπούλου επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Patras - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=zWVpyOxzPjk

Σχετικά Video

Popup Embed Embed this video on your site