Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
Ροή ενημέρωσης:
Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2013 16:26

Η νέα ταυτότητα (brand) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Το λογότυπο

Το λογότυπο της Περιφέρειάς μας περιέχει:

 • ένα τμήμα στεφανίου ελιάς,
 • μια αφαιρετική αναπαράσταση της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, και
 • έναν γαλάζιο κύκλο.

Το κλαδί ελιάς

Το κλαδί ελιάς, αρχαίο σύμβολο ειρήνης και ζωής, παραπέμπει στην Αρχαία Ολυμπία και τον πολιτισμό.

Επίσης, η ελιά είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής της περιοχή μας, ενώ το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.

Τέλος, η ελιά συμβολίζει τη δύναμη της ζωής και την αναγέννηση, αφού και να καεί και να κοπεί, αν μείνει η ρίζα της, πάλι θα φυτρώσει.

Το κλαδί ελιάς έχει “στηθεί” σαν κατάρτι ιστιοφόρου, για να θυμίζει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι θαλάσσια πύλη εισόδου της χώρας μας και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα.

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ένα παγκόσμιο τεχνολογικό επίτευγμα και ένα ορόσημο για την περιοχή με Περιφερειακή, Εθνική και Ευρωπαϊκή σημασία, έχει αποδοθεί με μια σύγχρονη προσέγγιση, συνδυάζοντας έτσι την ιστορικότητα του τόπου με το σύγχρονο πολιτιστικό στοιχείο.

Όμως, πέρα από την προφανή τεχνολογική, αισθητική και οικονομική αξία της για την περιοχή, αλλά και την Ιστορία που κουβαλά, είναι και ο συμβολισμός με τον οποίο είναι επιφορτισμένη, εκείνος της ένωσης διαφορετικών περιοχών, ανθρώπων και αντιλήψεων.

Τέλος, οι λευκές παράλληλες γραμμές, αντιπροσωπεύουν τους 3 νομούς της Περιφέρειάς μας και το πλήθος των διαφορετικών στοιχείων που περιέχονται σε αυτούς, ενώ ταυτόχρονα δίνουν οπτικά την αίσθηση κίνησης και εκφράζουν αισιοδοξία, ζωντάνια, ανάπτυξη και επικοινωνία.

Ο κύκλος

Ο γαλάζιος κύκλος συμβολίζει την ίδια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επειδή ο κύκλος δεν έχει ούτε διαιρέσεις, ούτε πλευρές είναι ακόμα σύμβολο της ισότητας.

Ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Ο χώρος εντός του είναι μια σαφής περιοχή προστασίας, δύναμης και ασφάλειας.

Επίσης, γίνεται συμβολισμός του κύκλου των εποχών, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές.

Τα χρώματα

Σε ότι αφορά στα χρώματα του λογότυπου, το γαλάζιο και το λευκό είναι στοιχεία ελληνικότητας, που προβάλλουν επίσης τα κυρίαρχα χρώματα της φυσικής ομορφιάς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το σλόγκαν «Γεμάτη Αντιθέσεις»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ένας τόπος «γεμάτος», πλήρης, όπου η αξία του, προκύπτει από τη σύνθεση των αντιθέσεών του.

Σε κάθε γωνιά της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι γεμάτη αντιθέσεις:

 • «γεμάτη» κλασικό και σύγχρονο,
 • «γεμάτη» αρχαία θαύματα και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα,
 • «γεμάτη» παράδοση και μοντέρνο,
 • «γεμάτη» άγρια φύση και γαλήνια τοπία,
 • «γεμάτη» θάλασσα και βουνό,
 • «γεμάτη» ήλιο και σκιά,
 • «γεμάτη» χειμώνα και καλοκαίρι,
 • αντίθετα που έλκουν και ορίζουν το «κάλλος».

H φύση αυτού του «κάλλους» δεν είναι μόνο αισθητική. Είναι κυρίως η αίσθηση της αλλαγής, της μετάβασης. Μιας αίσθησης τόσο απαραίτητης για την ζωή μας. Ακόμα και η μουσική μας στηρίζεται στις αντιθέσεις και στις εναλλαγές ρυθμών αλλά και συναισθημάτων.

Αυτή η εναλλαγή λοιπόν αντιθέσεων είναι ο ρυθμός της ζωής στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μιας περιοχής που οποία υπόσχεται στον επισκέπτη της να τον κρατήσει μακριά από τη μονοτονία.

Το «γεμάτη αντιθέσεις», καλεί τον παραλήπτη του μηνύματος, να εξερευνήσει, να συγκρίνει και να απολαύσει τον τόπο, κι έτσι τον εμπλέκει συναισθηματικά.

Επιπλέον, η αγγλική του εκδοχή του σλόγκαν, «Full of Contrast», είναι όρος που χρησιμοποιείται και στην τέχνη της φωτογραφία, και είναι συνώνυμος της αρμονίας και της αισθητικής, δίνοντας έτσι επιπλέον ευκαιρία για «δυνατή» και αναγνωρίσιμη διαφημιστική προβολή.

Το σλόγκαν λειτουργεί συμπληρωματικά με το λογότυπο, αφού στηρίζεται στη «φιλοσοφία» του, ενώ η γραμματοσειρά του επιλέχθηκε να είναι πρακτική και σύγχρονη.

 

Αρχεία για μεταφόρτωση:

 

Άδεια Creative Commons Το λογότυπο της Π.Δ.Ε. χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 03 Σεπτέμβριος 2013 12:22