//
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021
Ροή ενημέρωσης:
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016 11:17

Υλοποίηση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών

Συντάκτης:  Στέφανος Παπαζησίμου
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Για την υλοποίηση του Γεωχωρικού Σχεδίου Περιβαλλοντικής Εποπτείας χρησιμοποιήθηκε η δωρεάν εφαρμογή ανοικτού κώδικα QGIS, η οποία έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται γεωχωρικά δεδομένα, να παράγει σχετικούς χάρτες, να τους δημοσιεύει στο διαδίκτυο και να είναι προσπελάσιμοι διαδικτυακά από τον οποιοδήποτε και από οπουδήποτε, μέσω υπολογιστή ή κινητού smartphone και με χρήση μόνο ενός απλού φυλλομετρητή (browser). Ο τελικός διαδικτυακός πολυεπίπεδος χάρτης είναι προσπελάσιμος από όλους μέσω απλού φυλομετρητή (browser). Με απλό click στο χάρτη είναι δυνατή η επιλογή σημείου και η παρουσίαση των δεδομένων, τα οποία γεωαναφέρονται σε αυτό το σημείο για τα ενεργά επίπεδα. Σε τοπικό επίπεδο από το λογισμικό μπορεί να εξαχθούν για κάθε επίπεδο αρχεία .kml για καθημερινή χρήση με το λογισμικό "google earth".
 Για την προετοιμασία και υλοποίηση της εφαρμογής των συμπληρωματικών προγραμμάτων μέτρων που προβλέπονται στα επιμέρους Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της Π.Δ.Ε., αξιοποιήθηκαν γεωχωρικά δεδομένα από την Ε.Γ.Υ. μέσω του διαδικτυακού τόπου http://wfdgis.ypeka.gr/) καθώς και δεδομένα της υπηρεσίας, τα οποία είτε γεωαναφέρθηκαν είτε βρίσκονται σε στάδιο γεω-αναφοράς. Συγκεκριμένα έχουν δημιουργηθεί βάσεις δεδομένων με αντίστοιχα διανυσματικά  επίπεδα και έχουν συνδυαστεί σε ένα ψηφιακό χάρτη (link PDEmap) ο οποίος περιλαμβάνει:
1. Ένα επίπεδο με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΠΔΕ (ΒΙΟ.ΚΑ) στο οποίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων 
2. Ένα επίπεδο για την ποιότητα του αέρα με τις θέσεις των ΣΜΑΡ του Εθνικού Δικτύου και ενδεικτικά ετήσια αποτελέσματα. 
3. Επίπεδα για τους ποταμούς Βουραϊκό, Παραπείρο, Πείρο και Πηνειό με θέσεις δειγματοληψίας όπου επικαιροποιείται με αποτελέσματα μετρήσεων. Στα συγκεκριμένα επίπεδα παρουσιάζονται αποτελέσματα μετρήσεων από σημεία ελέγχου. 
4. Επίπεδα με τις θέσεις των ΧΥΤΑ και τις θέσεις δειγματοληψίας-ελέγχου των  επιφανειακών και υπογείων υδάτων πλησίον αυτών, με αποτελέσματα μετρήσεων σε δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
5. Επίπεδα που αφορούν άδειες χρήσης νερού στις τρείς Π.Ε. της ΠΔΕ. 
6. Επίπεδα με τις αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις Π.Ε. της ΠΔΕ
7. Επίπεδα με τα ελαιοτριβεία της Π.Ε. Αχαΐας και Αιτ/νίας καθώς και επίπεδο με τις μεταποιητικές εγκαταστάσεις γενικότερα στην Π.Ε. Ηλείας
8. Ένα επίπεδο με τις μεγάλες Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας
 
Τα παραπάνω επίπεδα συνδυάζονται με γενικότερα επίπεδα γεωχωρικής πληροφορίας όπως οικισμοί της Π.Δ.Ε, κάλυψη υδατικών διαμερισμάτων, διοικητική κάλυψη (ΕΛΣΤΑΤ) Περιφερειακών ενοτήτων, Δήμων, Δ.Ε. και Τ.Κ., κάλυψη ΛΑΠ, κάλυψη Υδατικών Συστημάτων, κ.α. και όλα μαζί προβάλλονται σε υπόβαθρο google satellite, aerial bing κ.α.
 
Δήλωση αποποίησης Ευθύνης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν φέρει καμία ευθύνη για την ακρίβεια των γεωχωρικών δεδομένων, τα οποία παρουσιάζονται στους πληροφοριακούς χάρτες της. Τα δεδομένα που προέρχονται από άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν τροποποιηθεί ώστε να παρουσιάζονται στα όρια της ΠΔΕ και έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
 
Δείτε το πληροφοριακό χάρτη της ΠΔΕ για τα παραπάνω  (PDEmap)

Μεταφορτώστε την Περιγραφή Διανυσματικών επιπέδων Χάρτη Π.Δ.Ε από τον σύνδεσμο παρακάτω.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 06 Αύγουστος 2021 09:52