Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ροή ενημέρωσης:
Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019 11:24

Υδατικά Διαμερίσματα - Διαχειριστικά Σχέδια

Συντάκτης:  Στέφανος Παπαζησίμου
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της σε τμήματα των Υδατικών Διαμερισμάτων (02) Βόρειας Πελοποννήσου, (01) Δυτικής Πελοποννήσου, (04) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ενώ μία μικρή έκταση στο βόρεια άκρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καταλαμβάνει τμήμα του Υδατικού διαμερίσματος (05) Ηπείρου και συγκεκριμένα της ΛΑΠ Άραχθου (GR 14).

Η κοινοτική οδηγία για τα ύδατα 60/ΕΚ/2000 έχει ενσωματωθεί σταδιακά στην εθνική νομοθεσία μέχρι σήμερα ενώ έχουν εκδοθεί και τα διαχειριστικά σχέδια ΛΑΠ των περιοχών ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για τις αποφάσεις της Εθν. Επιτρ. Υδάτων Αριθμ. οικ. 391 ΦΕΚ 1004/Β/24-4-2013 " Έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου, η οποία αφορά τα Υδατικά διαμερίσματα 01 και 02. Καθώς και την απόφαση Εθν. Επιτρ. Υδάτων Αριθμ. οικ. 908 ΦΕΚ 2562/Β/25-9-2014 "Έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας" η οποία αφορά το Υδατικό Διαμέρισμα 04.

Συνοπτική περιγραφή Υδατικών Διαμερισμάτων εντός των οποίων εντάσσεται χωρικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Πηγή: Ειδική Γραμματεία Υδάτων (http://wfd.ypeka.gr/)

Συνοπτική Περιγραφή του Υδατικού Διαμερίσματος 02 Βόρειας Πελοποννήσου

Το Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου οριοθετείται στο χερσαίο τμήμα του από τον υδροκρίτη που ξεκινά από το ακρωτήριο Κατάκωλο, συνεχίζει στους ορεινούς όγκους Φολόη, Λάμπεια, Ερύμανθο, Αροάνεια, στο υψίπεδο Καλαβρύτων, στο νότιο όριο της κλειστής λεκάνης Φενεού, στους ορεινούς όγκους του Ολιγύρτου, Λύρκειου και Ονείων, και καταλήγει στο ακρωτήριο Τραχήλι μέσω των κορυφών Τραπεζώνα και Πολίτη στην Κορινθία. Περιλαμβάνει επίσης και τα νησιά Κεφαλλονιά , Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Η έκταση του Υδατικού Διαμερίσματος είναι 7396.55 km2 και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με ποσοστά έκτασης 28%, 54% και 18% αντίστοιχα. Το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του ΥΔ χαρακτηρίζεται γενικά ορεινό (600 έως 2400 m) και απότομο στο εσωτερικό, ημιορεινό (100 έως 600μ) στην εξωτερική του περίμετρο και πεδινό (0 έως 100 m) στη παράκτια ζώνη του.

Το Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου αποτελείται από τις Λεκάνες Πείρου – Βέργα - Πηνειού (GR28), τη Λεκάνη Ρεμάτων Παραλίας Β. Πελοποννήσου (GR27) και τη Λεκάνη Κεφαλλονιάς – Ιθάκης – Ζακύνθου (GR45).
Η Λεκάνη Πείρου – Βέργα - Πηνειού έχει έκταση 2423.43 km2 . Περιλαμβάνει τις υδρολογικές λεκάνες Πηνειού έκτασης 1025 km2, Πείρου έκτασης 580 km2, Βέργα έκτασης 125 km2 , και έξι παράκτιες λεκάνες χωρίς σημαντικούς ποταμούς. Η ΛΑΠ Πηνειού – Πείρου – Βέργα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η υδρολογική λεκάνη του Πηνειού είναι η μεγαλύτερη λεκάνη του διαμερίσματος και αποστραγγίζεται από τον Πηνειό, που διασχίζει την ορεινή και ημιορεινή Ηλεία και καταλήγει σήμερα στην τεχνητή λίμνη του ομώνυμου φράγματος (τοποθεσία Κέντρο).
Η υδρολογική λεκάνη του Πείρου αναπτύσσεται στη δυτική Αχαΐα. Αποστραγγίζεται από τον ποταμό Πείρο που πηγάζει από πηγές του καρστικού συστήματος βόρειου Ερύμανθου, και έχει ροή σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στο πεδινό τμήμα της λεκάνης (κάμπος Κάτω Αχαΐας) συμβάλλουν τρεις σχετικά μεγάλοι χείμαρροι. Οι ποταμοί Πείρος και Παραπείρος ρέουν χωριστά μέχρις ορισμένου σημείου (περιοχή Θεριανό) όπου και ενώνονται σε έναν ο οποίος τελικά εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο, στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.
Η Λεκάνη Απορροής Ρεμάτων Παραλίας Β. Πελοποννήσου έχει έκταση 3685 km2 και περιλαμβάνει 42 υδρολογικές λεκάνες από τις οποίες τρεις είναι κλειστές (Αλέας, Φενεού, Στυμφαλίας) και οι υπόλοιπες είναι παράκτιες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι του Γλαύκου, του Κράθι, του Σελιννούντα, του Κριού, του Ασωπού, του Βουραϊκού, του Σίθα και της Ράχιανης . Η ΛΑΠ Ρεμάτων Παραλίας Β. Πελοποννήσου περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με ποσοστά έκτασης 57% και 43% αντίστοιχα.
Η Λεκάνης Απορροής Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου έχει έκταση 1288 km2 , και περιλαμβάνει τα νησιά Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Στροφάδες. Ο χαρακτήρας της Λεκάνης είναι καθαρά νησιωτικός χωρίς σημαντικά ποτάμια και λίμνες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση εκτιμάται σε 950 mm ετησίως.

Συνοπτική Περιγραφή του Υδατικού Διαμερίσματος 01 Δυτικής Πελοποννήσου

Το Υδατικό διαμέρισμα Δυτικής Πελοποννήσου (01) καλύπτει μια έκταση 7.234,87 km2 και περιλαμβάνει τις λεκάνες απορροής του ποταμού Αλφειού (GR29) και Πάμισου – Νέδοντος – Νέδας (GR32).
Το Υδατικό διαμέρισμά εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Οριοθετείται στα βόρεια από τον Ερύμανθο (Ωλενός 2.224 m) και τον Χελμό (Ψηλή Κορυφή 2.355 m), ενώ η ανατολική πλευρά του ορίζεται από το όρος Μαίναλο (1.980 m) και νοτιότερα τον Ταΰγετο (Προφήτης Ηλίας 2.407 m). Στα Δυτικά απλώνεται το Ιόνιο Πέλαγος. Συνολικά περιλαμβάνει 14 ποτάμια με σημαντικότερα τον Αλφειό και τον Πάμισο. Κοντά στις ακτές του ΥΔ βρίσκονται οι λιμνοθάλασσες Γιάλοβας και Καϊάφα.
Το κλίμα που επικρατεί στο ΥΔ είναι θαλάσσιο μεσογειακό στις παράκτιες και πεδινές περιοχές, γίνεται χερσαίο όσο προχωρούμε προς την ενδοχώρα της Πελοποννήσου και ορεινό στις ορεινές περιοχές. Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 800 mm στις πεδινές περιοχές μέχρι 1600 mm στους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Ταΰγετου, με μέση τιμή για το ΥΔ 1100 mm.
Η λεκάνη απορροής του ποταμού Αλφειού (GR29) αντιστοιχεί σε μια έκταση 3.568 km2 και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ΥΔ01. Τα γεωγραφικά όρια της ΛΑΠ Αλφειού αποτελούν προς το βορρά τα όρη Ερύμανθος και Χελμός, στα ανατολικά το όρος Μαίναλο, το οποίο συνδέεται προς τα νότια με τις οροσειρές του Ταΰγετου, ενώ οι κορυφές των όρων Μίνθη και Λύκαιον αποτελούν το φυσικό σύνορο της ΛΑΠ Αλφειού με τη γειτονική ΛΑΠ Πάμισου – Νέδοντος – Νέδας (GR32). Η ΛΑΠ Αλφειου εκτείνεται στις ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας. Δύο υδατικά σώματα περιλαμβάνονται στη ΛΑΠ Αλφειού, το μεγαλύτερο σε μήκος (περίπου 120 km φυσικής ροή και 7 km εκτροπής) ποταμό της Πελοποννήσου Αλφειό, με τους παραπόταμούς του Ερύμανθο και Λάδωνα και τη λιμνοθάλασσα Καϊάφα, που είναι μεταβατικό σώμα.
Η Λεκάνη Απορροής των ποταμών Πάμισου – Νέδοντος – Νέδα (GR32) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και καλύπτει μία έκταση 3.425 km2 στις ΠΕ Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Τα γεωγραφικά όρια της περιοχής είναι στα βόρια τα όρη Μίνθη και Λύκαιο και στα ανατολικά ο Ταΰγετος. Η ΛΑΠ βρέχεται στα νότια από τον Μεσσηνιακό κόλπο και στα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος. Το ανάγλυφο είναι πεδινό στις παράκτιες περιοχές, ενώ καθώς προχωρούμε προς την ενδοχώρα γίνεται ημιορεινό και λοφώδες και ορεινό στις ορεινές περιοχές. Ο κύριος ποταμός που διατρέχει τη ΛΑΠ (GR32) είναι ο Πάμισος, ο οποίος διασχίζει το Μεσσηνιακό κάμπο και εκβάλει στο Μεσσηνιακό κόλπο. Άλλα ποτάμια που περιλαμβάνονται στη ΛΑΠ και εκβάλουν στο Μεσσηνιακό κόλπο είναι, οι ποταμοί Νέδων και Άρης, και τα ρέματα Μύλοι, Βελίκα και Κλεισουρέικο, ενώ στις δυτικές παράκτιες ζώνες εκβάλουν τα ποτάμια Νέδα, Καλό Νερό, Φιλιατρινό, Λαγκούβαρδος, Σελάς, Γιανούζαγας και Μιναγιώτικο.

Συνοπτική Περιγραφή του Υδατικού Διαμερίσματος 04 Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Το Υδατικό Διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει τις Λεκάνες Απορροής Αχελώου (GR 15), Εύηνου (GR 20), Μόρνου (GR 21) και Λευκάδας (GR 44), όπως προσδιορίσθηκαν κατά την εφαρμογή του Άρθρου 3 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.
Η συνολική έκταση του είναι ίση με 10.398,6 km2, μαζί με τη νήσο Λευκάδα και περιλαμβάνει τους Νομούς Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, το μισό περίπου του Νομού Φωκίδας και μικρά τμήματα των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Άρτας και Φθιώτιδας.
Η περιοχή είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή, µε τις κυριότερες εξάρσεις στο ανατολικό τμήμα της. Οι μόνες πεδινές περιοχές εμφανίζονται στα παράλια του Μεσολογγίου, στην πεδιάδα Αγρινίου και στην παραλιακή περιοχή της Βόνιτσας.
Στο Διαμέρισμα αναπτύσσεται από βορρά προς νότο η οροσειρά της νότιας Πίνδου, η οποία περιλαμβάνει τα Αθαµανικά, τα Άγραφα, τον Τυµφρηστό, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια. Τα υψόμετρα φτάνουν τα 2.416 m (Αθαµανικά) ως 1.924 m (Παναιτωλικό). Στα δυτικά εμφανίζονται χαμηλότερα βουνά. Τέλος, στα ανατολικά βρίσκεται η Οίτη, µε υψόμετρο 2.325 m. Η μορφολογία των ακτών του Διαμερίσματος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και περιλαμβάνει κλειστές θάλασσες και πολλούς μικρούς κόλπους και νησιά. Στο νοτιοδυτικό τμήμα, στις εκβολές του Αχελώου, σχηματίζονται οι κλειστές λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού, του Μεσολογγίου και της Κλείσοβας.
Το ύψος των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων στο Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας είναι το δεύτερο στη χώρα, μετά από εκείνο του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Το µέσο ετήσιο ύψος βροχής ξεκινά από 800 έως 1.000 mm περίπου στα παράκτια και πεδινά και φτάνει τα 1.400 mm στα ορεινά, ενώ σε μεγάλα υψόμετρα ξεπερνά τα 1800 mm.
Το Υδατικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες υδρολογικές λεκάνες: του Αχελώου, του Ευήνου και του Μόρνου. Ο ποταμός Αχελώος είναι ο μεγαλύτερος σε παροχή ποταμός που βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος. Διαρρέει το Υδατικό Διαμέρισμα σε μήκος 220 km περίπου πριν την εκβολή του στο Ιόνιο πέλαγος.
Εκτός από τις τρεις κύριες λεκάνες, σημαντικό τμήµα του Διαμερίσματος καταλαμβάνουν και οι υπολεκάνες των παραποτάμων του Αχελώου (Μέγδοβα, Τρικεριώτη, Αγραφιώτη και Ίναχου) και άλλα μικρότερα υδατορεύματα (π.χ. Ξηροπόταµος, Αράπης κλπ.). Στο Υδατικό Διαμέρισμα υπάρχουν επίσης οι φυσικές λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, καθώς και μικρότερες λίμνες (Οζερός και Αµβρακία). Ακόμη, υπάρχει και η μικρότερη λεκάνη της Νήσου Λευκάδας.

 

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019 12:05
  • Αιτήσεις & Λίστες αναμονής ιατρικών ειδικοτήτων

    Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού portal από τις 12/05/2023 για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών ιατρών προς ειδίκευση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. Γ4δ/Γ.Π.οικ.44946/14-07-2020 Υπουργική Απόφαση.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε τις παρακάτω ΟΔΗΓΙΕΣ.

    Σύσταση, μετονομασία, καθορισμός χρόνου και περιεχόμενο άσκησης ιατρικών ειδικοτήτων (ενιαίων και μη) ΦΕΚ 4138/Β'/20-09-2018

    eisodos

     


    Συγκεντρωτικός Πίνακας Ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Π.Δ.Ε.

    Γ.Π.Ν. Πατρών "Παναγία Η Βοήθεια" (Ρίο)

    Γ.Ν. Πατρών "Ο 'Αγιος Ανδρέας"

    Γ.Ν. Παίδων Πατρών (Καραμανδάνειο)

    Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας

    Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας

    Γ.Ν. Ηλείας


     

    ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 

    Σας υπενθυμίζουμε ότι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή ταχυδρομικά: Δ/νση Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ, Τμήμα Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας, Π.Π. Γερμανού 98, Πάτρα, ΤΚ 26225 ή δια ζώσης (αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο): Πάτρα, Π.Π. Γερμανού 98, ισόγειο, γραφείο 1, 

    ΜΟΝΟ για τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

    1) Για όσους δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή/και ΑΜΚΑ

    2) Για αιτήσεις υπεράριθμων (για λόγους υγείας και για αθλητές πτυχιούχους ιατρικής σχολής)

    Αίτηση για ειδικότητα
    Υπεύθυνη δήλωση ειδικότητας
    Οδηγίες και δικαιολογητικά

    Σημείωση:

    -Για αίτηση καταχώρησης ειδικότητας παρακαλούμε να αποστέλλετε κατά προτίμηση στο email μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. την αίτηση, την υπεύθυνη δήλωση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σκαναρισμένα.

    -Για αίτηση διαγραφής από σειρά προτεραιότητας ειδικότητας παρακαλούμε να αποστέλλετε κατά προτίμηση στο email μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) δηλώνοντας την ειδικότητα και το νοσοκομείο από το οποίο επιθυμείτε τη διαγραφή σας.

     


Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο αποδέχεστε την αποθήκευση των cookies στη συσκευή σας. Λεπτομέρειες για την Πολιτική Ιδιωτικότητας στο σύνδεσμο privacy policy.

Αποδέχομαι τα cookies από αυτόν τον ιστότοπο.