Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 10 Ιούλιος 2012 10:40

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Ι. Ν. Παντάνασσας, εξασφαλίστηκαν πόροι από το ΕΣΠΑ με σημερινή απόφαση του Περιφερειάρχη

Ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Ναό της Παντάνασσας μετά την απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και με την οποία το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3.350.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται στους 20,5 μήνες ενώ δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Ένα σημαντικό έργο για την πόλη της Πάτρας μπαίνει πια σε τροχιά υλοποίησης», ανέφερε σε δήλωση του μετά την υπογραφή της σχετικής πράξης ο Περιφερειάρχης. Και πρόσθεσε: «Όπως είναι γνωστό ο ναός υπέστη σοβαρές βλάβες από το σεισμό του 2008 και η ανάγκη της πλήρους αποκατάστασής του, παρότι επείγουσα εν τούτοις καθυστερούσε. Οφείλω να σημειώσω ότι στην άρση των προβλημάτων που επέτρεψε την πράξη της χρηματοδότησης, σημαντικός υπήρξε ο ρόλος των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματέως Λίνας Μενδώνη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου αλλά και των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω. Η Παντάνασσα, αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο της Πάτρας και μαζί μια ζώσα ενορία. Η πλήρης αποκατάστασή της αποτελεί μια υποχρέωση έναντι της οποίας οφείλαμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αυτό ακριβώς συνέβη με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης ώστε ο Ιερός Ναός να είναι σύντομα σε θέση να ανοίξει και πάλι τις θύρες του».

Το έργο, όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο που υπεβλήθη, αφορά στη στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης. Να σημειωθεί ότι ο ναός είναι κηρυγμένο μνημείο (ΦΕΚ 58/Β, 21-2-1986) ως χαρακτηριστικό σημείο της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Πατρινής Μπελ Εποκ. Ο ναός της Παντάνασσας θεμελιώθηκε το 1847, αποτελείται από τρία μέρη, τον κυρίως ναό, σχήματος ορθογωνίου και τους δυο ογκώδεις πύργους των καμπαναριών, η δε κάτοψη ακολουθεί την μορφή της τρίκλιτης βασιλικής με πολλά στοιχεία νεοκλασικισμού.

Αρχιτέκτων του ναού ήταν ο Κωνσταντίνος Φρεαρίτης, πρώτος πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στα σχέδια έγιναν μεταβολές από τον Λύσσανδρο Καυτατζόγλου. Όπως είναι γνωστό ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές απ’ τον σεισμό του 2008 και, κατά το Τεχνικό Δελτίο του έργου, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι:

  • Κατασκευή συστήματος αφανών ανοξείδωτων αγκυρίων στους περιμετρικούς τοίχους και στα κωδωνοστάσια, σε όλο το μήκος τους και σε τρεις στάθμες.
  • Κατασκευή εμφανών ανοξείδωτων ελκυστήρων και κατασκευή αρμολογημάτων με κονίαμα φυσικής υδραυλικής ασβέστου.
  • Εφαρμογή ενεμάτων φυσικής υδραυλικής ασβέστου, σύνδεση των παραστάδων με τους τοίχους με λίθινα και μεταλλικά κλειδιά συρραφής, αγκύρωση επί των τοίχων των ξύλινων δοκών της στέγης και του δαπέδου του γυναικωνίτη, με τοποθέτηση μεταλλικών αγκυρίων.
  • Επίσης, εργασίες αντικατάστασης των ξύλινων στοιχείων της στέγης και του δαπέδου του γυναικωνίτη, ανακατασκευής των εξωτερικών επιχρισμάτων και προεξοχών, στερέωσης και αποκατάστασης των ρωγμών του ζωγραφικού διακόσμου, μερικής αντικατάστασης της επικάλυψης στέγης κ.α.