//
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
Ροή ενημέρωσης:
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 13:25

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας στη Λιμνοδεξαμενή Ντάσκα

Συστηματική και εναγώνια είναι η προσπάθεια για αναζήτηση λύσης προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής της λιμνοδεξαμενής-αρδευτικού δικτύου στη θέση Ντασκά (Βελιμάχι) του Δήμου Ερυμάνθου.

Η προϊστορία αυτού του έργου έχει ως εξής: Το έργο ξεκίνησε το 2007 με πόρους του Γ΄ ΠΕΠ, με προϋπολογισμό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ και αφορούσε την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και αρδευτικού δικτύου μήκους 16 χιλιομέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση καλλιεργειών σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων.

Το έργο, σε ότι αφορά την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου έχει ολοκληρωθεί πλην όμως η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής δεν προχώρησε επειδή στο χώρο που προβλέπονταν η δημιουργία της εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Η εμπλοκή αυτή έχει προκαλέσει κινδύνους απένταξης και ματαίωσης του έργου με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Από τη δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σε στενή συνεργασία με το Δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή και συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κυρία Μαρία Γάτση καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν το έργο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης ώστε να συνδυαστεί η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής με την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αυτοψία κατέληξε στη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης που, χωρίς να επιβαρύνει υπέρογκα το κόστος του έργου, ικανοποιεί και τις δύο ανάγκες.

Τούτων δοθέντων το συνολικό αίτημα στρέφεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του έργου από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» του Υπουργείου.