//
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2011 16:48

Συνάντηση Κατσιφάρα - Καρπή για τα θέματα του Δήμου Ερυμάνθου

Συνάντηση εργασίας που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα είχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Στην διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ερυμάνθου, «Δήμος με αρκετά και συσσωρευμένα προβλήματα», όπως τονίστηκε στη σύσκεψη και ιεραρχήθηκαν τα ζητήματα εκείνα που μπορούν να προωθηθούν στο άμεσο μέλλον, με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου και την τόνωση της αναπτυξιακής του φυσιογνωμίας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εν πρώτοις στο θέμα της οδικής παράκαμψης της Χαλανδρίτσας, έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις καθώς και διαδικαστικού χαρακτήρα εμπλοκές με το Δασαρχείο. Η Περιφέρεια ήδη εξετάζει τρόπους για την επίσπευση των διαδικασιών και την επιτάχυνση του έργου.

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην σύνδεση της οδού 111 με την Ευρεία Παράκαμψη της Πάτρας, ένα αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και 10 χρόνια. Να σημειωθεί ότι προ οκταετίας ολοκληρώθηκαν μελέτες για την κατασκευή κόμβου που θα δώσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα στην Περιμετρική και παράλληλα θα διευκολύνει τόσο τους κατοίκους του Δήμου Πατρέων όσο και τους κατοίκους του Δήμου Ερυμάνθου. Οι μελέτες που έχουν καταρτισθεί θα επικαιροποιηθούν και θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα της ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης -με βάση τα νέα δεδομένα- του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, ο καθορισμός χρήσεων γης αλλά και η αναπτυξιακή ταυτότητα της περιοχής (τουριστική αξιοποίηση, πολεοδομικά ζητήματα κ.α.), σε συνδυασμό και με το έργο του Αυτοκινητοδρομίου.

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου αναφέρθηκαν στα έργα λιμνοδεξαμενών στην Τριταία ενώ ειδική μνεία έγινε στο έργο της Λιμνοδεξαμενής Ντασκά το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Ερυμάνθου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος είχαν προχωρήσει σε αυτοψία στον χώρο ώστε να διακριβωθεί με ποιόν τρόπο θα απεμπλακεί το έργο, μετά τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή. Για την κατασκευή δεύτερης λιμνοδεξαμενής ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την προοπτική διαμόρφωσης πρότασης η οποία θα υποβληθεί και θα εξασφαλίσει πόρους από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Καρπής επεσήμανε την ανάγκη κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων για τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου Ερυμάνθειας καθώς οι σημερινές υποδομές δεν επαρκούν και παρουσιάζουν προβλήματα. Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενίσχυση της ασφάλειας των οδικών αξόνων που διέρχονται από τον Δήμο Ερυμάνθειας, με σημειακές παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν την επικινδυνότητα αλλά και με την κατασκευή κόμβων που θα κάνουν ασφαλέστερη την κίνηση των οχημάτων στις διασταυρώσεις με τα δημοτικά διαμερίσματα, κυρίως στην οδό 111.

Ακόμα, ο κ. Καρπής έθεσε το ζήτημα της υδροδότησης του Δήμου Ερυμάνθειας από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου καθώς και το θέμα της κατασκευής αποχετευτικών δικτύων στα δημοτικά διαμερίσματα Βασιλικού, Ισώματος και Φαρρών και ένταξης των έργων αυτών στο ΕΣΠΑ.