Κυριακή, 29 Μαΐου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2011 11:44

Απ. Κατσιφάρας: Η προστασία του δάσους είναι υποχρέωση όλων μας

Μήνυμα με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και του Παγκόσμιου Έτους Δασών απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας την υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε τα δάση και να αποφεύγουμε συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε δασικές πυρκαγιές.

Στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης αναφέρει:

«Φίλες και φίλοι,

Ο άνθρωπος εξαρτάται από τα δάση. Το δάσος

  • φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών, δένδρων, θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και αμφιβίων,
  • ενισχύει τη βιοποικιλότητα και το τοπίο,
  • ρυθμίζει το κλίμα,
  • εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς με νερό,
  • προστατεύει το έδαφος,
  • προσφέρει υλικά (π.χ. ξύλο) και αναψυχή.

Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής (αύξηση των κυμάτων καύσωνα, μειωμένες βροχοπτώσεις κ.λπ.), της υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιάς στα μεσογειακά δάση και του κατακερματισμένου συστήματος διαχείρισης των δασών έχουν κάνει τις ελληνικές δασικές πυρκαγιές πιο συχνές και πιο έντονες τα τελευταία χρόνια.

Οι αρνητικές επιπτώσεις που ακολουθούν πάντοτε τις πυρκαγιές είναι πολλές. Υποβαθμίζεται το περιβάλλον, διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, διαβρώνεται το έδαφος, δημιουργούνται χείμαρροι και πλημμύρες, επηρεάζεται το μικροκλίμα, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας, ζημιώνεται η οικονομία και καταστρέφεται το τοπίο.

Όλες αυτές τις επιπτώσεις τις βλέπουμε καθημερινά στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή που επλήγη καίρια από τις δασικές πυρκαγιές, με τις πληγές να μένουν ακόμα εν  πολλοίς ανεπούλωτες.

Η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα: την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση/αναγγελία και την άμεση επέμβαση για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς.

Από τα τρία αυτά επίπεδα το σημαντικότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο δαπανηρό είναι η πρόληψη. Και με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (π.χ. πτώση κεραυνού) είναι σχετικά μικρή, επιβάλλεται η μείωση των αιτιών που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες, ώστε να καταστεί το έργο της προστασίας πιο αποτελεσματικό.

Στο επίπεδο αυτό σημαντικός είναι ο ρόλος του κάθε πολίτη, που θα πρέπει:

  • να αποφεύγει συμπεριφορές και πρακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών,
  • να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές για κάθε περιστατικό που υποπίπτει στην αντίληψή του, και
  • να ακολουθεί τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όμως, εάν παρ’ όλες τις προσπάθειες πρόληψης και άμεσης παρέμβασης η πυρκαγιά πάρει διαστάσεις, τότε αρχίζει το πλέον δύσκολο, σύνθετο και πολυδάπανο έργο της δασοπυρόσβεσης. Και το δυσκολότερο μέρος της επιχείρησης αυτής είναι ο συντονισμός.

Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, καθίσταται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η καθολική συνεργασία και ο συντονισμός για την επίτευξη του κοινού στόχου της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρειά μας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ουσιαστική προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Ιουνίου 2011 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2011, εκπόνησε Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη συνεργασία και στον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος παράγοντας παραμένει η πρόληψη και η ορθή συμπεριφορά του κάθε πολίτη. Ειδικά εφέτος, που το έτος 2011 έχει κηρυχθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  των Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος Δασών, ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ώστε η Περιφέρειά μας να μην ζήσει τον εφιάλτη των δασικών πυρκαγιών».

 

Ακολουθεί συνημμένα κείμενο οδηγιών αυτοπροστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.