Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 02 Αύγουστος 2011 12:15

Υπουργείο Υποδομών: Σκληρή διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση του έργου της Ολυμπίας Οδού

Σε επανεκκίνηση των εργασιών στην «Ολυμπία Οδό», μέσα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο και τις Τράπεζες που το χρηματοδοτούν, προσβλέπει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που συνεκλήθη σήμερα στο Υπουργείο, περιέγραψε στους εκπροσώπους αρχών και φορέων από την Δυτική Ελλάδα τον σχεδιασμό του Υπουργείου και τα επόμενα βήματα ώστε το έργο να μπει ξανά σε κανονικούς ρυθμούς υλοποίησης.

Ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι οι πολύπλοκες συμβάσεις που έχουν συναφθεί γύρω από το έργο δυσχεραίνουν τις κινήσεις του Υπουργείου, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρώντας την «Ολυμπία Οδό» έργο υψηλής προτεραιότητας αναζητά, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, την πιο συμφέρουσα λύση για το δημόσιο. Ο Υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι το ζήτημα της «Ολυμπίας Οδού» συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής όπου κατατέθηκε και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την πορεία του έργου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στην μονομερή καταγγελία, εκ μέρους των εταιρειών, του Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης που είχε συναφθεί με το Υπουργείο ενώ επεσήμανε ότι η «Ολυμπία Οδός» είναι ένας αυτοκινητόδρομος εθνικής σημασίας, με καταφανή αναπτυξιακό ρόλο για την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην εισήγηση του, υπενθύμισε ότι ο δρόμος σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και τόνισε ότι το έργο δεν μπορεί να μείνει νεκρό. «Εμείς, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αλλαγή στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου. Είναι ένα έργο που θα βγάλει την Δυτική Ελλάδα από την απομόνωση, η δε αναπτυξιακή του διάσταση και αναγκαιότητα είναι αυταπόδεικτη. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί άμεσα οριστική λύση, να μην κλείσουν τα εργοτάξια και να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι «για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ολοκλήρωση του έργου σε όλο το μήκος του αποτελεί κόκκινη γραμμή. Είμαστε αμετακίνητοι, δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση αλλαγής του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού, με μόνες εξαιρέσεις την πρόβλεψη που πρέπει να υπάρξει για την περιοχή Καϊάφα στην Ηλεία και το κομμάτι νοτιότερα της Πάτρας».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην εκβιαστική τακτική των Τραπεζών και στην απόφαση τους να θέσουν προσκόμματα στη χρηματοδότηση του έργου και πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία και τις Τράπεζες να μετάσχει και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε οι εγγυήσεις που θα δοθούν να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ο Περιφερειάρχης, επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δοθέντος του διεθνούς χαρακτήρα του έργου.

Σε δήλωση του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «ήταν μια χρήσιμη και ουσιαστική διαδικασία. Εκ μέρους του κ. Υφυπουργού παρατέθηκε η κατάσταση ως έχει και ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την απεμπλοκή του έργου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πισωγυρίσματα, ούτε είναι δυνατόν η Ολυμπία Οδός να μείνει ένα νεκρό έργο. Εμείς, με κάθε τρόπο, θα αγωνιστούμε ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και θέλω να επαναλάβω σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την παραμικρή έκπτωση στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, οι βουλευτές Αχαΐας Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Νίκος Τσούκαλης και Αλέκος Χρυσαναθακόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, Τάκης Δημητρουλόπουλος, Τάκης Αντωνακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας και Γιώργος Κοντογιάννης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης.