Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2011 14:07

Απ. Κατσιφάρας: Η έγκαιρη προετοιμασία μας κλειδί για την απορρόφηση πόρων από το πρόγραμμα "Αλ. Μπαλτατζής"

Την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας και την υποβολή (έως τις 31 Οκτωβρίου) ολοκληρωμένων προτάσεων για δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις υποδομές σε αγροτικές περιοχές της Περιφέρειας και παράλληλα θα ενισχύσουν την αγροτική οικονομία ζήτησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Διβάρης στη συνάντηση εργασίας που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας.

Στη συνάντηση έγινε πλήρης ενημέρωση Δημάρχων της Περιφέρειας για τις προβλεπόμενες δράσεις του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», γνωστότερο ως πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και των δυνατοτήτων που υπάρχουν ώστε Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας να υποβάλουν ώριμες προτάσεις και να χρηματοδοτηθούν.

«Δεν περιοριστήκαμε στην υπηρεσιακή ενημέρωση των δημοτικών αρχών. Διοργανώνουμε τη σημερινή συνάντηση ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατόν διάχυση πληροφορίας και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μας προσφέρονται», επεσήμανε στην αρχή της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της Δυτικής Ελλάδας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. «Ο στόχος αυτός αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», συνέχισε ο Περιφερειάρχης ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις δημοτικές αρχές και πηγή πόρων για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ύπαιθρο.

«Θα κριθούμε από την ωριμότητα των προτάσεων και τις στοχευμένες παρεμβάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, κατά συνέπεια απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα από όλους.

Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Διβάρης αναφέρθηκε στο ιστορικό του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» και στα έως τώρα αποτελέσματα και εν συνεχεία αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις τόσο του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο και έχουν άμεση ή έμμεση αναφορά στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Ο κ. Διβάρης επέμεινε ιδιαίτερα στην έγκαιρη υποβολή των προτάσεων και απάντησε σε ερωτήσεις Δημάρχων σχετικά με επί μέρους ζητήματα του προγράμματος. Επίσης, παρουσίαση – βήμα βήμα - των προβλεπόμενων από το πρόγραμμα δράσεων έγινε και από τον κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, υπεύθυνο του Περιφερειακού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής».

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ένταξη δράσεων όπως:

  • Η σήμανση αξιοθέατων και μνημείων και ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου εκτός περιοχών Natura.
  • Έργα υποδομής μικρής κλίμακας όπως μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (με προϋπολογισμό έως 500.000 ευρώ), δημιουργία χώρων άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων καθώς και δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, όπως κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία κ.α., με προϋπολογισμό έως 300.000 ευρώ.
  • Έργα βελτίωσης κοινόχρηστων χώρων και αποκαταστάσεις κτιρίων για κοινωφελή σκοπό εκτός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών, με προϋπολογισμό έως 1.000.000 ευρώ.
  • Έργα διατήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης περιοχών με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας, όπως βελτίωση μονοπατιών – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για την μετατροπή τους σε μουσεία- εκθετήρια που σχετίζονται με την λαογραφική και αγροτική κληρονομιά κ.α., με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης, Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Αιγίου Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Ακτίου – Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, ο δημαρχεύων του Δήμου Ζαχάρως Γιώργος Μπάμης, ο βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων Σπύρος Σοκορέλλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σάκης Μαυρόγιαννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετρόπουλος (αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ) και Στάθης Σταθακόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Πατρέων Ανδρέας Καράβολας και Δύμης Διονύσης Γκοτσούλιας κ.α.