Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2011 19:17

Περιφέρεια: Ζητήθηκαν μετρήσεις ώστε να διακριβωθεί αν υπήρξε ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

Άμεση επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής όσο και με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μετά τους φόβους που εκφράστηκαν για πιθανή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις περιοχές γύρω από την Ξερόλακκα εξαιτίας της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ.

Από το πρωί και μετά ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σε κύκλο επαφών με επιστημονικούς φορείς και Ινστιτούτα ώστε άμεσα να συγκεντρωθούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα και στη συνέχεια να αξιολογηθεί αν και κατά πόσο είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα στην περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης έχει ήδη ζητήσει από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου και τον ερευνητή Δρ. Μιχάλη Πετράκη την άμεση διενέργεια μετρήσεων της ατμόσφαιρας στην περιοχή, από κλιμάκιο με ειδικό μετρητικό εξοπλισμό, ώστε να διακριβωθεί εάν και σε ποιο βαθμό έχει προκληθεί ατμοσφαιρική ρύπανση από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ.

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ευάγγελο Μαραζιώτη από τον οποίο ζητήθηκαν μετρήσεις από τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος στην πλατεία Δροσοπούλου στην Πάτρα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης από τον κ. Μαραζιώτη δεν έχει παρατηρηθεί μεταβολή στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακόμα ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από τον Καθηγητή και Διευθυντή Ερευνών του ΕΙΧΗΜΥΘ Κωνσταντίνο Γαλιώτη να διενεργηθούν αντίστοιχες μετρήσεις από τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου προκειμένου να φανεί εάν υπήρξε μεταβολή στα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλης.

Επιπροσθέτως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την διαρκή παρακολούθηση των επικρατούντων ανέμων με σκοπό την αξιολόγηση της κατεύθυνσης του καπνού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας συνέδραμαν στο έργο επιχωματώσεων εντός του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας ώστε να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά.