Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2011 22:45

Από τις 9 Δεκεμβρίου η εκπομπή ψηφιακού σήματος τηλεόρασης σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Από τα μεσάνυχτα της 9ης Δεκεμβρίου, με την έναρξη λειτουργίας του κέντρου ψηφιακής εκπομπής στα Ακαρνανικά Όρη, περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν την δυνατότητα λήψης του σήματος της ψηφιακής τηλεόρασης ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα (Ιανουάριο με Φεβρουάριο) θα τεθεί σε λειτουργία και το κέντρο εκπομπής στην περιοχή Αρόη της Πάτρας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που οργανώθηκε στο Μέγαρο Κόλλα, στην Πάτρα, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Κάτσικας υπογράμμισε ότι με την έναρξη λειτουργίας του κέντρου εκπομπής στα Ακαρνανικά Όρη καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, ένα τμήμα της Αχαΐας δυτικότερα από την Πάτρα και ορισμένες περιοχές βόρεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, για να λαμβάνουν το ψηφιακό σήμα, θα πρέπει να έχουν τηλεοπτικούς δέκτες νέας τεχνολογίας ή αποκωδικοποιητές που προσαρμόζονται εύκολα στις τηλεοράσεις όλων των τύπων και να συντονίσουν τα κανάλια του δέκτη τους στη συχνότητα 28 (530 MHz) για τα κανάλια της ΕΡΤ και στις συχνότητες 31 (554 MHz) και 37 (602 MHz) για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ συνιστάται και ο προσανατολισμός της κεραίας τους προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά».

Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Είναι το πέρασμα από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση. Καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, χαμηλότερη ισχύς, περισσότερες δυνατότητες λήψης, απελευθέρωση συχνοτήτων, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που θα φέρει η ψηφιακή εποχή. Αυτήν την εποχή την υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, πολύ περισσότερο που αποτελεί και συμβατική υποχρέωση της χώρας μας».

Ο Περιφερειάρχης, επίσης, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών γρήγορη επέκταση του σήματος της ψηφιακής τηλεόρασης στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ ειδική μνεία έκανε για την Ηλεία.

Ο κ. Κάτσικας επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει εισέλθει στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης – από το 2005, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- και πρόσθεσε ότι η επέκταση του ψηφιακού σήματος προχωρεί με γοργούς ρυθμούς ώστε έως το 2013 να έχει καλυφθεί σχεδόν το σύνολο της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο δίκτυο τοπικών αναμεταδοτών το οποίο, όπως είπε, με ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις θα μπορεί να αποκωδικοποιεί το ψηφιακό σήμα και να το μεταφέρει όπως μεταφέρει σήμερα το αναλογικό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κάτσικας στην ανάγκη δημιουργίας, μ’ ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών ομάδων που θα βοηθήσουν πολίτες μεγάλης ηλικίας να προσαρμόσουν, με την βοήθεια αποκωδικοποιητών, την τηλεόραση τους από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα. Κάτι το οποίο επεσήμανε ως μεγάλη αναγκαιότητα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη συνάντηση μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Παύλος Μοσχολιός, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Κων. Μπουρδούλης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωποι περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών κ.α.