Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2011 12:12

Στο ΕΣΠΑ δύο νέα έργα ενίσχυσης των πανεπιστημίων Πάτρας και Δυτικής Ελλάδας

Με δυο νέες αποφάσεις που υπεγράφησαν σήμερα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ δυο έργα ενίσχυσης του ερευνητικού εξοπλισμού των Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 12,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τις εντάξεις των έργων στο ΕΣΠΑ αναβαθμίζεται αποφασιστικά ο ερευνητικός εξοπλισμός των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επεκτείνονται οι δυνατότητες τους στην έρευνα και στην καινοτομία ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται και ανάγκες λειτουργίας των σχετικών δομών.

«Η Περιφέρεια, στη βάση των προτάσεων που υπεβλήθησαν από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αξιολόγησε θετικά την ανάγκη στήριξης του ερευνητικού έργου των δυο ιδρυμάτων, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον πολυσήμαντο ρόλο που έχουν η έρευνα και η καινοτομία στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας, στην δημιουργία τεχνογνωσίας και φυσικά στη δημιουργία διεξόδων από την σημερινή δεινή κατάσταση», τόνισε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την ανάγκη ταχύτερης απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, με γνώμονα ώριμες και ολοκληρωμένες προτάσεις των τοπικών φορέων.

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο ΕΣΠΑ εντάσσεται, με προϋπολογισμό 9.191.000 ευρώ η ενίσχυση τριών Διατμηματικών Εργαστηρίων και επτά Τμημάτων του Ιδρύματος. Δικαιούχος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο και η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου είναι οι έξι μήνες. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ο ερευνητικός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί αφορά στην ενίσχυση του Εργαστηρίου Ενόργανης Ανάλυσης, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Μικροανάλυσης και του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τρία Διατμηματικά Εργαστήρια του Πανεπιστήμιου της Πάτρας.

Επίσης, με την ίδια απόφαση ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξής Τμημάτων του Πανεπιστημίου:

  • Ιατρικής
  • Πολιτικών Μηχανικών
  • Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
  • Φυσικής
  • Χημείας
  • Βιολογίας
  • Γεωλογίας

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, στο ΕΣΠΑ εντάσσεται ανάλογο έργο με προϋπολογισμό 3.014.000 ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου τους έξι μήνες. Με την ένταξη του έργου ανοίγει ο δρόμος για την συγκρότηση δυο ερευνητικών εργαστηρίων των 30 θέσεων εργασίας για την κάλυψη ερευνητικών αναγκών σχετικές με τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Τα εργαστήρια θα εξοπλιστούν με προσωπικούς υπολογιστές, εξυπηρετητές καθώς και με δικτυακές και άλλες περιφερειακές συσκευές. Οι υπολογιστές θα έχουν κατάλληλη σύνθεση για την υποστήριξη των αναγκών εφαρμογών οργάνωσης, τεκμηρίωσης, διαχείρισης και προβολής πολιτισμικού υλικού μέσω Διαδικτύου, πολυμέσων και άλλων νέων μέσων αλληλεπίδρασης και προβολής πολιτισμικής πληροφορίας.

Επίσης, θα υπάρξει εξοπλισμός που θα βοηθήσει στην αποτύπωση και αναπαραγωγή πολιτιστικών εκθεμάτων καθώς και εξοπλισμός για την κάλυψη των αναγκών εξειδικευμένων ερευνητικών περιοχών όπως η συντήρηση των έργων τέχνης.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2011 12:19