Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
Ροή ενημέρωσης:
Τρίτη, 27 Μάρτιος 2018 15:26

Σχέδιο ολοκληρωμένο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για παρεμβάσεις και έργα ανάπλασης στην παλαιά εθνική οδό από την Πάτρα, Ρίον, Αραχωβίτικα, Ψαθόπυργο, μέχρι το Αίγιο

Ένα πλήρες σχέδιο εκτεταμένων παρεμβάσεων και αναπλάσεων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου προετοίμασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αποκατάσταση της οδού, την ασφάλεια των οδηγών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών από όπου διέρχεται ο δρόμος.

Συγκεκριμένα σήμερα, Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, ώστε να εξεταστεί με κάθε λεπτομέρεια η προετοιμασία των τεχνικών δελτίων με τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν για την πλήρη ανάπλαση των περιοχών.

Πρόθεση της Περιφέρειας, όπως σημείωσε ο κ Κατσιφάρας, είναι να γίνουν εργασίες στην παλαιά εθνική οδό, ξεκινώντας από την Πάτρα, συνεχίζοντας στον Άγιο Βασίλειο, τα Αραχωβίτικα, το Δρέπανο μέχρι και το Αίγιο, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της οδού και να αναπλαστεί ολόκληρη η περιοχή.

Τα έργα θα αφορούν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις, εντός οικιστικών ιστών, σε κόμβους, αντικατάσταση  ασφαλτοτάπητα, κατασκευή πεζοδρομίων, εγκατάσταση φωτισμού και αντικατάσταση όπου κριθεί απαραίτητο. Προβλέπονται ακόμη  διαγραμμίσεις, στηθαία ασφαλείας και καθαρισμός των πρανών.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τώρα την πρωτοβουλία, καθώς πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Ολυμπίας Οδού, έχει παραδοθεί ο κόμβος του Ρίου και έχουν απομακρυνθεί τα εργοτάξια, που επιβάρυναν την κατάσταση και δεν υπήρχε δυνατότητα εργασιών αποκατάστασης.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του τόνισε: «Ξεκινάμε σήμερα, γιατί θεωρούμε πως ήλθε πλέον η στιγμή οι κάτοικοι που για χρόνια ταλαιπωρούνταν, λόγω των εργασιών του νέου αυτοκινητόδρομου, να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα της ζωής τους. Η αισθητική ανάπλαση των περιοχών είναι για εμάς ένα όραμα. Δεν είναι ένα απλό έργο. Είναι σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα των περιοχών.

Θα παρακολουθώ προσωπικά τόσο την προετοιμασία της πρότασης και την διεκδίκηση της χρηματοδότησης του έργου, όσο και την κατασκευή και ολοκλήρωσή του. Έχουμε χρέος προς τους πολίτες του ανατολικού άξονα της Αχαΐας να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους και να εξασφαλίσουμε σε πεζούς και οδηγούς την ασφαλή διέλευσή τους».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση των παρεμβάσεων, στην παλαιά εθνική οδό από την Πάτρα μέχρι το Αίγιο, θα κατατεθεί για χρηματοδότηση στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εφόσον προετοιμαστεί επαρκώς και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός και o Προϊστάμενος Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Αχαΐας. Παναγιώτης Φλωράτος.

Ανάπλαση Παραλίας Πατρών

Οι αναπλάσεις που σχεδιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, θα είναι αντίστοιχες αυτών που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Όπως το τμήμα της Παραλίας Πατρών που αναπλάστηκε ήδη εκτείνεται σε ένα κομμάτι 400 μέτρων στην παραλιακή πλευρά, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων έως το Γυμνάσιο-Λύκειο Παραλίας με τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, παγκάκια κ.α.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή της Παραλίας Πατρών και διαπίστωσε πόσο έχει αλλάξει η όψη του συγκεκριμένου τμήματος. Εκεί όπου προ μηνών δεν υπήρχε καν η δυνατότητα της διέλευσης πεζού ,τώρα υπάρχει πεζοδρόμιο με καλαίσθητα φώτα και χαίρονται οι περίοικοι την βόλτα τους.

Σημειώνεται τέλος πως το συνολικό έργο της συντήρησης της Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου στο τμήμα από Παραλία Πατρών έως Κάτω Αχαΐα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 501) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ.

Σημαντικό τμήμα που αφορά την ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα, συμπεριλαμβανομένου του οικιστικού ιστού της Κάτω Αχαΐας, έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, από την Κάτω Αχαΐα μέχρι τα όρια του τοπικού διαμερίσματος Τσουκαλεΐκων, στα σημεία που έχριζαν βελτίωσης.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 30 Μάρτιος 2018 16:33