Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 13:25

Την εξαίρεση των ευπαθών και αδύναμων κοινωνικά ομάδων από το τέλος για τα ακίνητα ζητά ο Περιφερειάρχης

Την ρητή εξαίρεση των ευπαθών και αδύναμων ομάδων του πληθυσμού από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους για τα ακίνητα ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μ’ επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Ο Περιφερειάρχης ζητάει ομάδες συμπολιτών που εξ ορισμού αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος να εξαιρεθούν της υποχρέωσης και ταυτόχρονα προτείνει την επέκταση του μέτρου εξαίρεσης για κατηγορίες του πληθυσμού που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση όπως το σύνολο των ανέργων, τα ΑμεΑ, όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, όσοι υποαπασχολούνται, όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, οι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και οι εργαζόμενοι εκείνοι στους οποίους οι εργοδότες του καθυστερούν επί μακρόν να καταβάλουν δεδουλευμένα.

«Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας», τονίσει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει: «Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται περισσότερο ευάλωτες είναι αδύναμες και ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών που εξ αντικειμένου αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις έκτακτες εισφορές και στα ειδικά τέλη που επεβλήθησαν απ’ την κυβέρνηση, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται».

Ο Περιφερειάρχης κάνει αναφορά και στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε κατά την συνεδρίαση του της Δευτέρας το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Πρόσφατα, την Δεύτερα 14 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με ομόφωνο ψήφισμα του που ήδη κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ζήτησε την απαλλαγή απ’ την υποχρέωση καταβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ειδικού τέλους για τα ακίνητα για εργαζόμενους τοπικής βιομηχανίας που εδώ και μήνες έχει παύσει να καταβάλει μισθούς στο προσωπικό της», επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει: «Μέσα απ’ αυτήν την ειδική περίπτωση αναφύεται ένα γενικότερο ζήτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων και στην ρητή προειδοποίηση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος για όσα νοικοκυριά δεν ανταποκριθούν».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης «ότι σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία δεν πρέπει να απεμπολήσουμε αρχές και αξίες που αφορούν στην ανάγκη θωράκισης της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και στην υποχρέωση όλων μας να προασπίζουμε, με οποιοδήποτε κόστος, τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Γνωρίζοντας ότι η θέση αυτή απηχεί απόλυτα και τις δικές σας πεποιθήσεις θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαία μια διορθωτική παρέμβαση ώστε όσοι εξ ορισμού αδυνατούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος να εξαιρεθούν ρητά απ’ την σχετική υποχρέωση. Αναφέρομαι, ειδικότερα, στην ανάγκη επέκτασης του μέτρου εξαίρεσης για τους ανέργους, για τα Άτομα με Αναπηρία, για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, για ομάδες εργαζομένων που καίτοι απασχολούνται δεν εισπράττουν τις αποδοχές τους εξαιτίας καθυστερήσεων στην καταβολή δεδουλευμένων, για το σύνολο των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, για τις μονογονεϊκές οικογένειες και για όσους εργάζονται υπό καθεστώς ημιαπασχόλησης».

«Νομίζω, επίσης, ότι η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων της πρώτης κατοικίας, έως του εμβαδού των 80 τ.μ., θα συνέτεινε αποφασιστικά στην δικαιότερη κατανομή των βαρών και στην ανακούφιση των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας», υπογραμμίζει ο κ. Κατσιφάρας.

Και η επιστολή του Περιφερειάρχη καταλήγει ως εξής: «Έχω πλήρη συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Και ασφαλώς γνωρίζω την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε ν’ αποφύγουμε περισσότερα δεινά. Ωστόσο, η οριζόντια εφαρμογή μέτρων, χωρίς συνυπολογισμό ευαίσθητων κοινωνικά παραμέτρων, είναι άδικη και ωθεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας σε καθεστώς εξαθλίωσης και φτώχειας. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς έχετε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και ότι σύντομα θα αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες».