Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Σάββατο, 19 Νοέμβριος 2011 13:34

Απ. Κατσιφάρας: Να παράγουμε αγροτικά προϊόντα και όχι επιδοτήσεις

Η ανακυττάρωση του πρωτογενούς τομέα και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης είναι βασική προτεραιότητα στις πολιτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Πρωτογενής τομέας: όχημα για το μέλλον», στο πλαίσιο της πρώτης μέρας του Forum Ανάπτυξης – 14ο Money Show Πάτρας.

«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης που έως σήμερα γνωρίζαμε, έχει καταρρεύσει», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «σκοπός δεν είναι να ‘παράγουμε’ επιδοτήσεις αλλά να παράγουμε αγροτικά προϊόντα που ν’ απαντούν στις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας».

«Επιστροφή στο χωράφι και στην παραγωγή. Προϊόντα ανταγωνιστικά στο ράφι, ποιοτικά και με εξωστρέφεια. Τόνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος, εκσυγχρονισμός των δικτύων προώθησης και διανομής. Στα σημεία αυτά κατατείνουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι κρίσιμος κρίκος για την συνολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη απ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων». Και σημείωσε ότι το «Καλάθι» δεν είναι παρά ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάταξης της αγροτικής οικονομίας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Κανελλόπουλος ο οποίος έκανε μια σύντομη επισκόπηση των πολιτικών που προωθεί το Υπουργείο για την αναζωογόνηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στις πολλές δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως εξήγησε, από τα περίπου 700 σχέδια βελτίωσης που έχουν κατατεθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα 430 προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία, τα 160 από την Ηλεία και περίπου 100 από την Αχαΐα. Ομοίως, από τα 60 επενδυτικά σχέδια με αναφορά στη Δυτική Ελλάδα, τα 35 προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία. «Αυτό σημαίνει», είπε ο κ. Κανελλόπουλος, «ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει ένας καλός εσωτερικός μηχανισμός», αναφέροντας ονομαστικά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε και την «άριστη συμβολή», όπως είπε, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που με τις «ουσιαστικές πρωτοβουλίες της» συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου στον πρωτογενή τομέα. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα διανομής γης υπογράμμισε ότι ήδη θα διατεθούν ένα εκατομμύριο στρέμματα δημόσιας καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες και έπεται η διανομή δύο ακόμη εκατομμυρίων στρεμμάτων. Αποκάλυψε δε ότι από το 1930 υπάρχουν δημόσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έμεναν ανεκμετάλλευτες ενώ μέρος αυτών έχει καταπατηθεί.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κανελλόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά, καλά και αισιόδοξα παραδείγματα αγροτών σ’ όλη την χώρα που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και πρωτοπορούν.

Ακολούθησε ομιλία του κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμοσμένη έρευνα για τον αγροτικό τομέα, στην εκπαίδευση των νέων αγροτών και στην πιστοποίηση των τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την τόνωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων Απόστολος Βουλδής.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, η βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο πρώην Νομάρχης Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος – Σερέτης, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μαυρόγιαννης, Τρύφωνας Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κεπενός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Κώστας Πλατυκώστας κ.α.

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 19 Νοέμβριος 2011 13:42