//
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2011 12:10

Αύριο στον Πύργο συνάντηση για το Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας

Σύσκεψη με θέμα το «Καλάθι των αγροτικών  προϊόντων» της Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου, στον Πύργο (στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας), στις 6 το απόγευμα.

Στη σύσκεψη θα προεδρεύσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συνεπικουρούμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο και θα παραστούν Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών οργανώσεων, των Αγροτικών Συλλόγων, ομάδων παραγωγών αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί.

Ο σκοπός της συνάντησης σχετίζεται με τη συγκρότηση του «Καλαθιού προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και αποβλέπει στην τόνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στην ανταγωνιστικότητα και στην πιστοποίηση των προϊόντων, στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι το «Καλάθι» δεν είναι μόνο ένα σύνολο προϊόντων αλλά πρωτίστως δυναμικές πολιτικές που μπορούν να επανεκκινήσουν την αγροτική οικονομία και που αφορούν τοπικά προϊόντα που συνδέονται με το διατροφικό πρότυπο της περιοχής, έχουν επαρκή παραγωγή, διαθέτουν εμπορικά και επιχειρηματικά πλεονεκτήματα και μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας.

Ταυτόχρονα, κατά τη συνάντηση θα παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγήσουν στην τελική συγκρότηση του «Καλαθιού» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι πολιτικές αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Ηλεία διατηρεί ισχυρή βάση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αφού, μεταξύ άλλων, εδώ παράγεται το 35% της συνολικής παραγωγής καρπουζιού, το 13,6% της συνολικής παραγωγής πατάτας, το 11,3% της συνολικής παραγωγής ντομάτας, ενώ ακόμα διατηρεί και αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις (καρπούζια, εσπεριδοειδή, φράουλες, κ.α.).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συνάντηση ήδη πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι και αφορούσε την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ενώ επίσης έχει προγραμματιστεί, για την προσεχή Δευτέρα, συνάντηση και με τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.