Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022
Ροή ενημέρωσης:
Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2011 13:42

Περιφέρεια: Τα έργα που υλοποιούνται στην Αχαΐα - Λύθηκε το ζήτημα με της γαίες υψηλής παραγωγικότητας

Γρήγορους ρυθμούς στην πορεία υλοποίησης των έργων, συλλογική δουλειά, μεθοδικότητα, συνεργασία και αποτέλεσμα ζήτησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος κατά την επίσκεψη τους στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

Οι κ.κ. Κατσιφάρας και Αλεξόπουλος έκαναν, επίσης, μια συνολική επισκόπηση της πορείας των εν εξελίξει έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και παράλληλα συζήτησαν με τους εργαζόμενους γύρω από ζητήματα λειτουργικής φύσεως της Υπηρεσίας.

Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας εκτελούνται έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους του προγράμματος πυρόπληκτων περιοχών, το ΕΣΠΑ, τους ΚΑΠ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Ειδικότερα για το ΕΣΠΑ, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ανακατασκευής και επέκτασης του κτιρίου της Ιχθυόσκαλας Πατρών, η παράκαμψη της Χαλανδρίτσας, τα αντιπλημμυρικά έργα στον Χάραδρο και η κατασκευή δυο νέων σχολικών κτιρίων, στην Κάτω Αχαιά και στα Δεμένικα Πατρών.

Επίσης, από το πρόγραμμα πυρόπληκτων περιοχών, για την περιοχή της Αιγιάλειας, υπάρχουν σ’ εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα και έργα οδοποιίας ενώ μέσω των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας υπάρχουν σ’ εξέλιξη εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας.

Αντίστοιχα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους χρηματοδοτούνται δεκάδες μικρότερα έργα σ’ όλη την Αχαΐα.

Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας επεσήμαναν ότι σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας οφείλουμε όλοι να εργαστούμε με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και προσήλωση στον στόχο. «Δικός μας στόχος είναι η Δυτική Ελλάδα να βγει από την υστέρηση και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Προσθέτοντας ότι «ο τομέας της αναβάθμισης των υποδομών είναι κρίσιμος τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και για την δημιουργία ενός ευνοϊκότερου οικονομικού και παραγωγικού περιβάλλοντος».

ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε σήμερα και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και ενημερώθηκε εκτενώς για την ρύθμιση του ζητήματος που είχε ανακύψει με τον χαρακτηρισμό των γαιών υψηλής παραγωγικότητας.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αναστέλλεται η σχετική πρόβλεψη και αίρονται οι περιορισμοί στις περιοχές που είχαν χαρακτηρισθεί ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και ο Περιφερειάρχης από τα μέσα της περασμένης άνοιξης.

Ο κ. Κατσιφάρας, στη συνάντηση που είχε με το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας τόνισε ότι «η Διεύθυνση Περιβάλλοντος διαχειρίζεται ιδιαιτέρως ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του Περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων αλλά και με τα αναπτυξιακά έργα» και ζήτησε την μεγαλύτερη δυνατόν προσπάθεια όλων, ειδικά σήμερα, που το νέο βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης είναι κορυφαία προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.